Det er siste status rundt nedskaleringen av det som skal bli Alta nærsykehus. Av i underkant av 300 gravide i Alta fødte kun 83 på fødestua i 2016. Antall fødsler i Alta har gått markant ned de siste årene sammenlignet med tidligere.

Arealkutt

Altaposten avslørte for en tid tilbake at innkomne anbud i totalentreprisen for Alta nærsykehus sprengte totalrammen. Med arealkutt er nå totalentreprisen tatt ned fra over 200 millioner kroner til i underkant av 180. Det har redusert arealet fra 4.500 kvm til rundt 4000 kvm, og har blant annet ført til at det ikke blir en samlokalisert billeddiagnoseavdeling, slik vi skrev mandag. Nå viser det seg at fødestua rammes tungt av arealkuttene, og at det får konkrete konsekvenser for tilbudet til fødende i Alta.

– Det er stikk i strid med løftene fra Helse Nord. I de opprinnelige planene fra Helse Nord skulle det legges til rette slik at antall fødsler skulle økes med 15 prosent fra et fødselstall som da lå på rundt 100. Utviklingen har vært at vi får stadig færre fødsler i Alta, og dersom reduksjonen i antall barselplasser blir gjennomført vil vi få en ytterligere nedbygging av tilbudet, sier ordfører Monica Nielsen og legger til:

– Det er fullstendig uakseptabelt og jeg er helt sikker på at et samlet kommunestyre vil stille seg bak et ufravikelig krav om at fødetilbudet skal bygges ut for å gi kapasitetsøkning i stedet for nedbygging. Da må det være økt areal og flere sengeplasser.

STORE FØDSELSTALL: Jordmødrene i Alta smilte før jul, men nå varsler de om nedbygging av fødselsomsorgen fra fem til to barselsenger. Kun hver tredje altaværing får Liss Gundersen, Gunn Olsen, Hilde Søraa og Charlotte Mannsverk muligheten å hjelpe til verden. Foto: Rolf Edmund Lund

Tøff prioritering

Leder av fødestua i Alta, Gunn Olsen, sier at jordmødrene i Alta er lei seg og fortvilet over tilbudet i Alta til framtidens gravide. Hun forteller om en kamp for å sikre fødetilbudet i Alta, men at denne kampen er tapt gjennom det siste forslaget hvor antall barselsenger er redusert til to – rett nok enkeltrom som ikke kan omgjøres til dobbeltrom slik det i dag er mulighet for ved behov.

– Det kommer til å bli en svært tøff prioritering mellom de som skal føde i Alta, og de som har født i Hammerfest og kommer hjem til Alta for å ha noen dager på fødestua før mor og barn drar hjem. Det rammer fødende, men også hele familien, påpeker Olsen.

Hun forteller at de nye tegningene for arealet for fødestua er klare, men at det fram til tidlig i august er mulig å endre planene. Da starter entreprenør Harald Nilsen byggingen.

Ukjent for styret

Styreleder Harald Larssen i Finnmarkssykehuset sier til Altaposten at verken han eller styret er kjent med at fødeadelingen nå planlegges nedbygd til 40 prosent av dagens kapasitet – fra fem til to plasser.

– Styret ble på siste møte orientert om at totalrammen er sprengt og at det er nødvendig med arealkutt for å holde rammen. Som tidligere nevnt har vi bedt om tilleggsbevilgning for å få samlokalisert røntgen med CT og MR. Jeg er ikke kjent med at fødestua er rammet av arealkuttet. Styret er tvert om forsikret om at nedskaleringen ikke vil gå ut over pasientbehandling, og at det er snakk om tekniske løsninger som ikke vil berøre pasientene, sier Larssen.

– Tvinges til Hammerfest

Leder i Alta SV, Tommy Berg, sier at fire av familiens seks barn er født i Alta, og at det ved alle fødslene var «kjåke fullt» på fødestua i Alta, og at korridorene ble tatt i bruk ved enkelte av tilfellene.

– Det fødes like mange i Alta-regionen som i hele Øst-Finnmark. To av tre må til Hammerfest, mange boende i ukesvis før fødsel på sykehuset. Vi har fantastiske jordmødre og fagfolk på fødestua i Alta, og den bør bygges ut til fødeavdeling. I stedet skal det bli mindre areal, færre senger og enda flere tvinges til å reise nærmere 30 mil tur-retur sykehuset i Hammerfest. For befolkningen i Kautokeino er det enda lengre reisevei, over 50 mil. Er det dette Siv Jensen, Frank Bakke-Jensen og Olav Gunnar Ballo mener er et godt tilbud for 24.000 mennesker, spør Berg.

Berg maner befolkningen i Alta til å reise seg i protest og slutte hundre prosent opp om markeringen som er annonsert i august og gjøre sine egne vurderinger i forhold til valget i september.

– Kan du anbefale velgerne å stemme på SV som sentral og regionalt går mot fødeavdeling i Alta?

– Mitt syn er krystallklart; jeg mener både fødeavdeling og akuttilbud i Alta er et legitimt krav, og mitt råd til velgerne er å stemme på parti som tar befolkningen på alvor.