Noodt i Venstre er dypt sjokkert over hvilke konsekvenser arealkuttene i planene for Alta nærsykehus nå får for Altas mange fødende hvert år.

– Må få utredning

Hun registrerer at tidligere løfter om tilrettelegging for 15 prosent flere fødsler ved fødeavdelingen kun var prat, og at mye av det som skulle komme i nærsykehuset er blitt borte. At kun ekstrabevilgning kan redde en felles billeddiagnoseavdeling for CT, MR, ultralyd og konvensjonelt røntgen viser etter hennes oppfatning at planene for nærsykehuset verken er helhetlige eller framtidsrettet.

– Når det på toppen kommer at det viktigste tilbudet for et vekstsenter som Alta skal bygges ned, blir jeg bare helt overgitt. Hvilket annet sted i landet med Alta-regionens pasientgrunnlag og fødeavdeling 14 mil unna, blir det lille som er av fødselsomsorg nedskalert? Ap og Jonas Gahr Støre gikk for noen år siden ut og garanterte for sykehus med fødeavdeling på Tynset, en betydelig mindre kommune enn Alta, og med sykehus under en times bilavstand unna, sier Noodt og ber om full samling i det politiske miljøet i Alta fra venstre til høyre side:

– Vi må stå sammen og si klart fra til våre egne rikspolitikere at befolkningen i Alta har krav på likeverdige og gode helsetilbud. Kan vi få det uten at det går på bekostning av andre, eksempelvis at vi får tre sykehus i Finnmark, er det glimrende. Men jeg er helt sikker på at folk i Alta aldri vil gi opp kampen for fødeavdeling og akuttilbud på sykehusnivå.

Må stoppes

Hun krever at styret i Finnmarkssykehuset gir klar beskjed om at det ikke skal kuttes i pasienttilbud ved nærsykehuset, og at fødestua skal ha kapasitet til å takle både dagens 20.000 mennesker i Alta og framtidig vekst.

– Kortsiktig må også Alta nærsykehus bli en egen klinikk på samme nivå som Hammerfest og Kirkenes, noe finansministeren i helgen, ifølge media, lovte på vegne av regjeringen. Nærsykehuset må også tilføres nok stillinger til å kunne ha billeddiagnoseavdelingen døgnåpen, er budskapet Trine Noodt.

Krever info

Rådmann Bjørn-Atle Hansen sier til Altaposten at han er ukjent med at fødetilbudet planlegges nedbygd til 40 prosent av dagens kapasitet.

– Jeg vet ingenting, Alta kommune vet ikke noe, og nå må Finnmarkssykehuset snarest komme og fortelle oss hvilke konsekvenser kutt av 500 kvm i det planlagte prosjektet får, sier Hansen.

Altaposten er kjent med at rådmannen gjennom hele planleggingsfasen har presset på for økte areal for å kunne få et mest mulig effektivt drevet bygg. Da planen om et bygg på 4.500 kvm ble godkjent, var han fortsatt skeptisk og mente viktige driftsfunksjoner ikke var ivaretatt. Etter det er det lagt inn kutt på ytterligere 500 kvm.