I sjutiden fredag morgen sopte ei oransje, hjemmelaget tubeflue gjennom iskaldt vann nedenfor brua i Øvre Alta, hvor den ble zoomet inn og slubret i seg av en nygått altalaks på 13-kilo. Temmingen varte tjue minutter, og på land kom fisken med lus og det hele.

Ulike jobber

– Her henger den. Jeg fikk god hjelp i landingen av en kar som var der, sier Kjell Hult, svensk storfisker som hvert år i 11 år har kombinert Altaelvas gleder med sommerjobb. Han har jobbet i Pæska og på Alta River Camping, men de siste årene med forefallende arbeid hos Camp Alta, tidligere Wisløff camping.

– Kona har sommerjobb i hjemmesykepleien her i Alta, og her bor vi, sier Kjell, og viser oss en romslig bobil kloss ved elva.

Lovende sesong

– Kjell er en god arbeidskar, bekrefter Franz Jakob Rygh ved Camp Alta, og minner Kjell på at 13-kilosen ikke er årets første.

– Det stemmer. Jeg har fått en gjellfisk også. Sånn sju, åtte kilo, tenker jeg, sier svensken.

– Se så feit den er. Typisk altalaks, sier Rygh, som sier han har sett mange lovende tegn for sesongen.

– I år har jeg trua. De laksene jeg har sett er feite og fine. Det er bra med mat i havet. Dette lover godt, sier Rygh.

Medlem i forening

Som sommeryrkesaktiv i Alta bekrefter Kjell at han får delta i «gratisfisket,» og sier at han også er medlem i Eiby Jeger og Fisk, og fisker en god del i den elva også.

– Vi stortrives i Alta, jeg og kona. Jeg syns det er flott å kombinere sommerjobb og laksefiske, sier Kjell Hult, og mumler noe vi ikke fikk med oss da Rygh spurte om det er fordi pensjonen i Sverige er så lav.