Det er mistanke om infeksiøs lakseanemi (ILA) på Grieg Seafood Finnmark sitt lakseslakteri på Simanes i Alta.

– Vi tar rutinemessige prøver av fisken vi får inn til lakseslakteriet og screener for alle mulige sykdommer. Nå har vi funnet ILA-viruset på 5 av 10 fisker – det etablerer mistanke, bekrefter Roger Pedersen, samfunnskontakt i Grieg Seafood Finnmark.

– Mistanken er ikke verifisert. Vi har sendt inn en rekke prøver som foreløpig er negative, sier han.

ILA-viruset kan sammenlignes med influensaviruset hos mennesker. Noen blir syke, mens andre ikke merker noe. Smitten overføres også lettere der det er mye fisk som går tett sammen.

Varslet berørte parter

Pedersen forteller at andre aktører i laksenæringa er varslet. Det samme er ALI. Det er også tett dialog mellom Grieg Seafood og Mattilsynet.

– Vi venter ennå på de siste analyseresultatene som vil bekrefte eller avkrefte mistanken, forteller Pedersen.

– I mellomtiden gjennomfører vi tiltak som om det er et utbrudd, sier han.

Slaktestopp

Mistanken om ILA har ført til slaktestopp på Simanes. Det jobbes med å få til avtale med andre lakseslakterier for å få slaktet fisken. De ansatte på Simanes jobber med å gjennomføre de tiltakene selskapet har blitt enige med Mattilsynet om.

– Dette er blant annet desinfisering av anlegget, samt bytte ut nøter både over og under vann, forklarer Pedersen.

Svært smittsomt

Han forteller at viruset står på lista myndighetene har over virus man ønsker å utrydde. Derfor iverksettes det en rekke tiltak for å begrense smitten.

– Vi stopper all inntak av fisk til slakteriet, sier Pedersen.

– Det viktigste er at vi setter inn alle tiltak for å redusere risikoen, selv om sykdommen ikke har slått ut. Ingen skal være i tvil om at vi gjør alt vi kan, beroliger han.

Fra Tinnlandet

Fisken som har med seg viruset stammer fra selskapets anlegg i Tinnlandet i Hammerfest kommune.

– Her har vi iverksatt restriksjoner ved og i anlegget, forteller Elisabeth Arild, seniorrådgiver hos Mattilsynet, og legger til at det ikke er lov å ta fisk ut eller inn i anlegget.

Alle som ferdes i området og driver aktivitet der må derfor vise nødvendig aktsomhet for å unngå spredning av en eventuell sykdom.

– Vi har funnet tegn som kan tyde på smitte, sier hun.

Resultatet av prøvene vil foreligge en av de nærmeste dagene.

Oppretter kontrollområde

For å hindre smittespredning er anlegget i Tinnlandet pålagt restriksjoner blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse. Dersom sykdommen blir påvist, vil det om kort tid bli opprettet et kontrollområde rundt anlegget. Dette for å forebygge, begrense og bekjempe sykdommen. Et kontrollområde består av en bekjempelsessone og en overvåkingssone, og det vil bli restriksjoner blant annet på trafikk i havområdet rundt. Restriksjonene må forventes å gjelde i en utstrekning på ca. 10–20 km fra anlegg hvor det er påvist ILA-smitte.

– Det er planlagt rask utslakting av fisken, opplyser Mattilsynet på hjemmesidene.

Roser Grieg Seafood Finnmark

Mattilsynet er meget tilfreds med måten Grieg Seafood Finnmark AS har tatt mistanken om smitte på alvor.

– Til tross for at det ikke er påvist smitte, har selskapet satt i verk en rekke tiltak for å eliminere en eventuell smittefare i anlegget, forklarer Sofus L. Olsen, spesialinspektør i Mattilsynet, avd. Finnmark.