Denne uken ble det klart at Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge gir 6,6 millioner kroner til film, scenekunst og tverrfaglige prosjekter i vårens tildelingsrunde. Altas filmselskap Rein film AS har fått hele tre tildelinger i denne runden.

Satser i øst

– Utrolig herlig at vi i Rein film har fått tildelt midler til hele tre prosjekter som vi har gående og stor tro på, sier daglig leder Mathis Ståle Mathisen.

Prosjektene de har fått støtte til er to filmer, samt et utviklingsprosjekt som skal foregå i Kirkenes og Øst-Finnmark i årene som kommer.

– Vår eminente medarbeider Aleksander Olai Korsnes ønker å bo i Kirkenes, og da bestemte vi oss for å satste mer i den regionen fremover. Det har vist seg at det fint går an å lage film i Øst-Finnmark. Gode eksempler på det er at vi blant annet har spilt inn den kommende tv-serien Monster og Burning 2 i øst, så vi satser derfor enda mer i Kirkenes fremover. Prosjektet er støttet med 150.000 kroner så langt, og midlene skal gå til å bygge opp infrastruktur og nettverksbygging for å sikre flere co-produksjoner i denne regionen, sier Mathisen.

Film fra Russland

Et annet prosjekt som de også skal gå i gang med i nær framtid, er en dokumentarfilm som skal spilles inn i Russland. Til dette prosjektet har de fått 100.000 kroner fra Kulturnæringsstiftelsen.

– Dette er et veldig spennende prosjekt som Aleksander Olai Korsnes har ansvaret for. Det skal bli til en dokumentar om garasjekulturen i Murmansk, sier Mathisen.

– Garasjekultur?

– Ja, det høres nok ganske så rart ut, men de fleste russere i Murmansk by, hvor det hele skal spilles inn, bor i blokker og de fleste har derfor en liten garasje som fristed. Mange har øvingslokaler, egne mekkeverksteder og diskoteker i disse garasjene, så det er denne litt merkelige kulturen vi skal lage film om. Det blir nok en veldig underfundig film med spennende mennesker.

Fikk nytt manus

Mathisen er også såre fornøyd med å ha fått 100.000 kroner i støtte til en kortfilm som har fått abeidstittelen «Morgen».

– Knut Erik Jensen, som vi ser på som en stor filmlegende i nord, tok kontakt med oss om et manus han har skrevet og han ville at vi skulle lage film av det. Det var et ærefullt oppdrag som vi selvsagt måtte si ja til, sier Mathisen fornøyd.

Kort fortalt skal filmen handle om at det en morgen marsjerer 200.000 soldater forbi det arktiske landskap. Fire år senere snubler de tilbake og etterlater alt i ruiner – som om intet har skjedd.

– Dette prosjektet har fått støtte på hele 500.000 kroner fra Nordnorsk filmfond, så det blir helt klart en film med dette manuset – som det blir en ære å få jobbe fram på film, sier han stolt.