Skatt på eiendommer er fortsatt et hett tema i Kautokeino. Fastboendes listes Isak Mathis O. Hætta brukte storslegga under kommunestyrets møte. Han pekte på at politiet hadde bedt dem som har fått feil regninger om å anmelde kommunen. Slik de ber folk som har fått falske regninger fra andre om å anmelde forholdet.

– Gå til politiet med de falske regningene fra kommunen, sa Hætta.

Samefolkets parti ville ha ny behandling av eiendomsskatten, men som ved forrige kommunestyremøte nektet ordføreren å fremme saken på nytt.

Venstres Anton Dahl gikk i krigen for alle som har klaget på eiendomsskatten. Han viste til sin egen eiendom som var blitt klassifisert feil og taksert til mer enn 9 millioner kroner – til tross for at eiendommen er flomutsatt og ikke lov å bygge noe på. I stedet for å havne i gruppe 1, billigste kategori, var den blitt i nummer fire, den dyreste.

– Og beskjeden fra skattekontoret er at det skal betales først og så kan man klage, fastslo Dahl.

Ille med kredittkort

Fastboende listes Hans Isak Olsen viste til at NAV-sjefen hadde opplyst at folk i kommunen måtte betale kommunale avgifter, om så med kredittkort.

– Nå synes jeg dette har gått for langt, sa Olsen.

– Den store snakkisen i vår har vært eiendomsskatten og klagene på den og jeg tror det er mange som ikke har forstått hvordan de skal fylle ut de skjemaene de har fått utlevert, sa Olsen.

Isak Mathis O. Hætta fra Fastbondes liste pekte på at politiet hadde bedt dem som har fått feil regninger anmelde kommunen fordi det er sendt ut falske regninger til folk. Slik de ber folk som har fått falske regninger fra andre om å anmelde forholdet.

– Jeg tror heller ikke folk litt opp i årene forstår hva som står på skjemaene, sa Isak Mathis Hætta.

Bruker skjønn

Klemet Erland Hætta sa han ikke var overrasket over at folks kredittkortgjeld øker i Kautokeino når man tvinger folk til å betale selv om utregningen er feil.

– Er vår eiendomsskatt rimelig og er det riktig å regulere budsjettet med 300.000 kroner til, for å sluttføre eiendomsskattearbeidet, spurte Hætta.

Han fikk svar fra ordføreren.

– Det er nødvendig med 300.000 kroner for å avslutte eiendomsskattearbeidet, men så er det også anledning til desember for å foreslå at eiendomsskatten skal utgå på neste års budsjett og at de drøyt 4 millioner kronene vi får inn skal kuttes, sa Johan Vasara.

KJÆRKOMNE INNTEKTER: Kommunen taper fire millioner i inntekter årlig hvis eiendomsskatten fjernes, fastslo ordfører Johan Vasara fra Arbeiderpartiet. Foto: Magne Kveseth

Ansvarlig for eiendomsskatten i kommunen, Marie Louise Øverli Hamrell, svarte på spørsmål fra politikerne og sa klagene behandles løpende.

– Der hvor det er gjort feil brukes det skjønn og sakene rettes opp med en gang, forklarte hun.