Før helga vedtok styret i Vefas IKS å ikke gå inn med ytterligere midler til Finnmark Biobehandling AS. Det er ensbetydende med kroken på døra – før anlegget er satt i drift.

– Finnmark Biobehandling AS vil med vårt vedtak være nødt til å melde oppbud, forklarer styreleder i Vefas IKS, Monika Olsen.

Norges beste

Finnmark Biobehandling AS ble etablert i 2013 og tok mål av seg å drifte det som skulle bli Norges mest moderne komposteringsanlegg for organisk avfall fra hele Finnmark.

Problemer med å få anlegget i drift har imidlertid ført til at selskapet aldri kom lengre enn til prøvekjøring av anlegget. Målet var å kunne produsere førsteklasses matjord til Alta og omegn.

Store tap

Vefas IKS eier selskapet Finnmark Biobehandling AS i sin helhet. Vefas IKS må dermed regne med nesten 10 millioner i tap for bio-eventyret. 3,6 millioner kroner av disse er tapt aksjekapital, mens 6 millinoer kroner er lån til selskapet.

Finnmark Biobehandling AS har også vært i kontakt med DnB i forsøket på å finne løsninger for videre drift. DnB vil tape 17 millioner kroner på selskapet.

– Dette er det eneste rette å gjøre nå, understreker Olsen.

Vefas IKS står som eier av bygget der anlegget er satt opp. Det resterende av anlegget, tromlene, sorteringsanlegg etc, vil gå inn i konkursboet etter oppbudet.