Kirsten Berit Hætta var en av dem som reiste lengst for å være med på Norges Bondelags markering i hovedstaden. 58-åringen tok den lange turen fra Maze for å få med seg arrangementet.

– Jeg er glad for at jeg reiste hit, ettersom det er en stor opplevelse å få være med. Det er mange inntrykk som skal fordøyes, sa Hætta, etter at det var satt sluttstrek utenfor Stortinget.

Imponert av samling

Kirsten Berit meldte seg inn i Kautokeino Bondelag nylig, og var tydelig på at markeringen i storbyen hadde gjort inntrykk. Det var på langt nær bare været som gledet den lokale utsendingen.

– Det er imponerende å se at næringen står så samlet som den gjør. Jeg tror det er viktig i forhold til å få gjennomslag for de kravene som er reist, sa Hætta til Altaposten.

Hun og Klemet J.O. Hætta har i flere tiår vært engasjert i driften på gården som de har vært med og driftet i 41 år. Kirsten Berit er i likhet ned folk flest opptatt av at det skal være rammebetingelser til å drive i distriktene.

Sønnen vil ta over

– Vår gård har blitt drevet i flere generasjoner. Jeg håper også det blir rammevilkår for dem som kommer etter oss. Vi har arvinger som har lyst til å satse på gårdsdrift. De vil i så fall bli den femte generasjonen som satser på å livnære seg av dette. Sønnen Johnny er fast bestemt på at det er dette han ønsker å drive med. Forhåpentligvis får han muligheten til det når vi gir oss.

– Hvorfor er det så viktig å være til stede på et arrangement som dette?

– Det handler om å vise at vi står sammen og ikke mist det at vi er mange og slagkraftige når deler av næringen samles. Gårdbrukere i nord, sør, øst og vest har stort sett de samme utfordringene. Derfor er det viktig at vi fronter sakene sammen. Vi har ikke den samme gjennomslagskraften hver for oss, sa hun.

Fikk god støtte

Kirsten Berit Hætta og Alta-utsendingene opplevde at den menige kvinne og mann i gata støttet aksjon. Det var de som ga uttrykk for at de har forståelse for at gårdbrukerne aksjonerer, så lenge de ikke får bedre betalt. Hætta føler ikke at kravene de har stilt er urimelige, ettersom de ikke ber om så mye mer enn at inntektsgapet i forhold til andre næringer tettes.

– Det er i mine øyne helt nødvendig dersom vi skal få ungdommen til å satse. De er jevnt over mer opptatte av lønn og arbeidstid enn det min og tidligere generasjoner har vært, sa Maze-damen, som fikk en forsmak på sommeren under hovedstadsoppholdet, ettersom det var sol fra blå og skyfri himmel.