Altaelva har fått 27 nye, unge ambassadører. Nemlig tredjetrinnet ved Bossekop skole, som dette skoleåret har hatt prosjekt på elva.

Les rapporten fra 3. klasse her.

– Vi fikk besvime fisken, og måle og veie den. Og ta skjellprøve. Med sånn pinsett, sier Carmen Linea Rødberg og Haakon Digre.

Åtteåringenes elvereise begynte i fjor høst, da kontaktlærer Camilla Bartholdsen fortalte at klassen hadde fått midler fra Den naturlige skolesekken. Da ble det foreldremøte med middag ved selveste Altaelvas bredd, hvor foreldrene fikk elevlaget laksepakke og informasjon om det som skal skje.

SKJELNER DU SKJELLENE? En oppdrettslaks er besvimt, og Jenny napper ut en skjellprøve. Foto: Camilla Bartholdsen

Laksetombola

– Her er Salomon, sier Carmen og Haakon, og lar oss kjenne på klassens maskot, laksekosedyret som henger i en tynn tråd på veggen der.

– Vi må få skryte av ALI og Tor-Erland Nilsen, sier lærer Camilla, som forteller om da elevene snakket om hva det betyr å få vederlagsfri overnatting på Stengelsen gård. Eller da herr Nilsen stilte med ekte, gammeldags laksekorttrekning, med baller i tombolahjul inne i klasserommet. Det er meg, ropte klassen en for en da de hørte navnet sitt og sprang og hentet eksklusive fiskeplasser som Mikkeli og Langstilla. Da fikk resten lære at når det er likt for alle, men for lite av noe alle vil ha, da må noen ikke få.

KJØPER NUMMER EN: Nore Bjørkli Sara var den heldige vinneren i klassens laksekorttrekking. Han valgte Mikkeli. Foto: Camilla Bartholdsen

Fiskelukten bredde seg

Carmen og Haakon sier de gleder seg til å overnatte på Stengelsen gård, noe klassen skal før de tar sommerferie.

– Det beste er at vi har undersøkt så mye. Og at vi har vært rundt på så mange plasser i Altaelva, sier de to.

– Vi har til og med dissekert fisk. Her i klasserommet, sier Carmen. Haakon nikker og sier det luktet fisk, og at de fant noe han ikke trodde gikk an.

– En liten fisk inni fisken, sier Haakon, som sier de har lært at fisken har peiling fordi den kan lukte seg fram i vannet.

– Ja, bare at vi elevene måtte lukte i lufta. Vi fant fram til kaffe og pølser og sånn, sier de, etter at lærer Camilla minnet dem på det.

– Nei, det var nok bare sei. 16 stykker, sier læreren om disseksjonen, og sier de også har snust bordi Altaelvas utfordringer.

SJOKKLÆRING: Det er smart med støvler uten hull når lammende strøm strømmer ut i strømmen. Foto: Camilla Bartholdsen

– Vi har snakket om oppdrett og kraftverket, og spurt om vi tror Altaelva fortsatt blir å være verdens beste lakseelv når de er voksne, sier Camilla, og sier prosjektet har gitt mye flott uteskole og tverrfaglighet. I Mathiselva var de og så på laksetrappa, men også kraftverket, og de fikk oppleve levende laks både der og under det første besøket ved Stengelsen gård. Her var professor Audun Rikardsen med. I klasserommet har de foruten ALI hatt besøk av Grieg Seafood, og i mars var de med på laksekorttrekningen, hvor de delte ut spørreundersøkelse. Til høsten tas prosjekt Altaelva videre til flere klassetrinn, sier Camilla.

– Målet er Altaelva som prosjekt for hele Bossekop skole, sier hun.

HELT KONGELAKS: - Vi har fått undersøkt veldig mye om Altaelva og laksen, sier Carmen Linea Rødberg og Haakon Digre, to av tredjeklassingene ved Bossekop skole som dette skoleåret har hatt Altaelva som prosjekt. Foto: Arne Hauge