Monica Nielsen (Ap) har fått null hjelp fra sine egne partikamerater på Stortinget og i fylkespartiet, men kan i det minste glede seg over at det som kan bli en sterk regjeringspartner for Ap, nå er krystallklar på at det skal bygges traumesykehus i Alta med fullverdige akuttilbud og fødeavdeling.

– Ja, de siste dagers klare meldinger fra Per Olaf Lundteigen og Senterpartiets helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe betyr et gjennombrudd for kravet om likeverdig helsetilbud for Alta-regionen. Det gledelige er at sykehus i Alta ikke settes opp mot sykehus i Hammerfest, men at folkekravet og enstemmige krav fra kommunestyret i Alta om fullverdige sykehustjenester, skal innfris uten at det går ut over tilbudet til Hammerfest, sier Nielsen til Altaposten.

– Kom til Alta

SV-profil Otto Aas er sammen med partikamerat og leder av Alta SV, Tommy Berg, den som klarest og over flere år har bedt velgerne i Alta stemme på på parti som stiller opp for befolkningen i Alta og Kautokino ved å gi dem fullverdige sykehustjenester.

– Vi har blitt kalt forrædere i SV, men jeg kan ikke anbefale noen å stemme på parti som konsekvent over flere år har motarbeidet det jeg mener er et legitimt krav fra befolkningen om likeverdige helsetjenester. Ingenting har forandret seg her, og til Per Olaf Lundteigen vil jeg si følgende: Du er herved invitert til Alta, og jeg lover å være med å legge til rette for et møte der du skal få snakke rett til folket og begrunne hvorfor Senterpartiet vil være en garantist for at 25.000 mennesker i Alta-regionen skal få sykehus med akuttilbud og fødeavdeling, sier Aas.

Både Lundteigen og Toppe sier at de mer enn gjerne tar en tur til Alta for å snakke om likeverdige sykehustjenester. De ønsker også å snakke om  politikere som gjemmer seg bak et direktørdiktatur, der helseforetakene har fått all makt på bekostning av folkevalgt styring.

– Veldig hyggelig å bli invitert. Jeg kommer gjerne, sier Lundteigen og invitasjonen får samme tilbakemelding hos Toppe.

Har tomt

Alta-ordføreren gleder seg stort over at det er gjort vedtak i Stortinget om å opprettholde akutt- og fødetilbud i Odda på grunn av lang reisevei til sykehus, og at det med Senterpartiets hjelp synes å bli en nasjonal standard som også sikrer sykehus til Alta. Men hun vil ikke stoppe den planlagte utbyggingen av Alta Helsesenter som går under navnet Alta Nærsykehus, i påvente av et akuttsykehus. Flere, også av ordførerens partikamerater, har betegnet Alta Nærsykehus som tiårets største helsebløff.

– Det er viktig å få på plass MR-CT og et godt moderne røntgentilbud raskt. Vi kan ikke vente lengre. Derfor må helsesenteret bygges ut, uavhengig om det kommet et nytt fullverdig sykehus. Tomt til et nytt sykehus er det minste problemet, og de lokalene vi bygger ut på Alta helsesenter vil det alltids være behov for selv når et ordentlig sykehus er på plass,  forklarer ordføreren.

På direkte spørsmål om Altagårdsletta er det som framstår som den mest aktuell lokalisering for nytt sykehus med blant annet nærhet til flyplass, er ordføreren knapp i sine kommentarer.

– Nå handler alt om å få et politisk flertall nasjonalt som garanterer oss sykehus, deretter får vi ta diskusjonen om tomt.