En mann i 30-årene, bosatt i Alta, er i Alta tingrett fradømt retten til å føre bil ,og må i tillegg til å sone 30 dager i fengsel betale 10.000 kroner i bot for en rekke forbrytelser.

I tiltalen heter det at:

  • Lørdag 27. februar 2016 i Alta, førte han personbil, til tross for at han var påvirket av amfetamin og metamfetamin.

  • Lørdag natt 11. februar 2017 og forut for dette langs E6 i Alta førte han personbil, til tross for at han var påvirket av narkotika. Uten å være tilstrekkelig hensynsfull, aktpågivende og varsom, idet han kjørte av veien på venstre side i en høyresving slik at en lyktestolpe knakk , for så å fortsette inn i en hage og det oppstod skade på eget kjøretøy.

  • Lørdag 11. februar 2017 i Alta eller andre steder, hadde han tre tabletter a 0,5 mg xanor i lomma på jakken eller andre steder.

Mannen møtte i Alta tingrett og erkjente seg skyldig i alle punktene, bortsett fra hendelsen fra 2016.

Følte seg ikke ruset

På spørsmål om inntak av amfetamin og metamfetamin forklarte tiltale at han inntok dette cirka halvannet døgn før han satt seg bak rattet.

– Tiltalte var påvirket torsdagen. Men han følte seg overhodet ikke påvirket ved kjøringen lørdag morgen, heter det.

Mannen la også i sin forklaring vekt på at patruljen som stoppet han den aktuelle dagen ikke fant noe påfallende ved tiltaltes kjørestil og at politiet heller ikke vurderte tiltalte som ruset.

Politiet tok på sin side tok spyttprøve av tiltalte som ble analysert i Dräger Drug Test, hvilken gav utslag på amfetamin.

Retten mener etter flere vitnemål fra sakkyndige og politiet at det er bevist utover enhver rimelig og begrunnet tvil at tiltalte har handlet som beskrevet. Retten mener også  at mannen må ha inntatt amfetamin og/eller metamfetamin nærmere i tid kjøringen enn han selv syntes å konkludere med i sin forklaring for retten.

Samledom

Mannen i 30-årene dømmes for to tilfeller av overtredelse av vegtrafikkloven, for å ha kjørt bil med promille tilsvarende over 0.5 promille og svarende til 1.2 promille. Han dømmes også for to tilfeller av overtredelse av legemiddelloven.

Dommen fra Alta Tingrett er ikke rettskraftig og kan ankes til lagmannsretten.