Gjennom Altaposten har eiendomsmegler Daniel André Adamsen hos Eiendomsmegler1 foreslått å gi entreprenører muligheten til å «snike i køen» når deres sak skal behandles av kommunen. Dette ved at entreprenørene kan gis mulighet til å be kommunen leie inn saksbehandlere fra det private næringsliv eller fra andre kommuner, mot at deres sak prioriteres. Regninga for «køsnikinga» kan faktureres byggeprosjektet, foreslår Adamsen.

Resultatet kan ifølge eiendosmegleren bli at kommunen får anledning til å prioritere andre prosjekt – med den samlede effekt at flere boliger og eiendommer kommer ut på markedet raskere.

Mange forhold

Rådmann Bjørn-Atle Hansen er ikke avvisende til forslaget, men han tviler på at dette er en vidunderløsning:

– Det er mye forskjellig som kan føre til at saker i noen tilfeller tar tid å behandle, ikke bare saksbehandlingen hos kommunen. I mange tilfeller kommer andre forhold og instanser inn, fylkeskommunen, Fylkesmannen, Statens vegvesen eller andre. Det kan være naboklager eller spesielle forhold i området som krever undersøkelser, eksempelvis vet vi at vi enkelte steder i Alta sliter med kvikkleire. Veldig ofte snakker vi om ting vi ikke har kontroll på, og som dermed ikke kan påvirkes nevneverdig av oss, sier Hansen.

– Mye av dette finner du igjen i nasjonale bestemmelser og føringer, ikke minst i plan- og bygningsloven. Vi kan ikke hoppe bukk over dette.

Ville hjulpet i noen prosjekt

– Så du sier det ikke er noe å hente på å øke saksbehandlingskapasiteten?

– Jo, øker vi antallet stillinger vil vi kunne få raskere avklaring på noen prosjekt. I noen tilfeller ville nok en økt kapasitet gitt en merkbar tidsbesparing, i andre tilfeller er det ikke kommunen det står på, sier rådmannen.

– Er det i det hele tatt mulig for dere å kjøpe inn saksbehandlingshjelp, slik Adamsen skisserer?

– Vi gjør det allerede i dag, eksempelvis ved at vi kjøper inn reguleringsplaner. Men uansett om vi leier inn ekstern hjelp eller om vi ansetter flere folk, så må de forholde seg til samme regelverk.

Tar imot forslag

Rådmannen er imidlertid ikke negativ til å sette seg ned sammen med næringa, for å vurdere hvordan ting kan gjøres bedre enn i dag.

– Vi kan gjerne møte næringa til en dialog, det er vi positive til. Gode forslag tas imot med takk. Men det er et faktum at boliproduksjonen er historisk høy. Det er mange år siden det har vært slik byggeaktivitet som det er i dag, i alle fall som jeg kan huske

– Samtidig er det historisk høye priser?

– Alta er en vekstkommune, og jeg kan være enig i at prisene er høye.