Utløsende for den oppståtte isfronten var det nylige representanskapsmøtet og valg av styre i det interkommunale avfallsselskapet Vefas IKS. Her brukte Ap sin politiske makt og fikk varaordfører i Loppa, Stein Thomassen, valgt inn i styret. Det selv om Loppa Høyre, som sitter med ordføreren i Loppa kommune, har innhentet juridisk vurdering, som de mener bekrefter at Thomassen ikke var valgbar etter loven.

– Styret i Loppa Høyre har ingen tillit til Stein Thomassen. Han er kun ute etter makt og posisjoner. Kommunens interesser kommer i andre rekke. Måten han har hoppet fra parti til parti viser med all tydelighet hvordan han fremmer sine personlige interesser, sier Ståle Sæther på vegne av Loppa Høyre.

Varaordfører Stein Thomassen har sittet i møte hele fredagen. Når han tar kontakt blir han helt satt ut av personangrepet.

– Jeg må inn i møte igjen, men dette var så sterk kost at jeg må tenke meg om både en og to ganger før jeg kommenterer det ytterligere. Min kommentar får bli at jeg kommer tilbake og vil svare både på angrepet på min person og hva som skjedde i styreoppnevningen til Vefas, sier varaordføreren.

Isfront

Det som skjedde i representantskapet er neppe noe avsluttende kapittel i striden som nå rir toppledelsen i den lille kystkommunen. Det er isfront mellom ordfører Steinar Halvorsen (H) og varaordfører Stein Thomassen (Ap), et klima som har handlet om flere temaer, men først og fremst om hvordan folkets nei til sammenslåing med storebror Alta skulle forvaltes og kommuniseres ut.

Sæther sier til Altaposten at ordførerpartiet i Loppa har hatt et hovedmål, nemlig å få god og rett type kompetanse inn i styret i avfallsselskapet som leverer viktige tjenester til befolkningen i kommunen. Høyre tapte imidlertid første runde i den pågående maktkampen da kommunestyret skulle oppnevne Loppa kommunes kandidat til styret i Vefas. På møtet redegjorde ordfører Steinar Halvorsen for at Thomassen ikke ville være valgbar ifølge IKS-lovgivningen, der det heter at eierskapsrepresentanter ikke kan velges til styret. Thomassen sitter i representantskapet fra Loppa. Ifølge Høyre-representant Sæther valgte flertallet, med Ap sentralt, å overse kravene i loven, og pekte ut Stein Thomassen som kommunens kandidat. På generalforsamlingen ble valg av styret flyttet som siste sak og dramatikken uteble ikke.

Leder av valgkomiteen i Vefas, Monica Nielsen, sier at det er en selvfølge av IKS-loven skal følges og at hun har vært opptatt av at styreoppnevningen ikke kommer i konflikt med loven. Nielsen forteller at valgkomiteen gjorde en enstemmig innstilling på at Loppa  kommunes representant i styret skulle være Stein Thomassen. Loppa-ordfører Steinar Halvorsen var en del av dette flertallet. I ettertid av valgkomiteens innstilling har også Vefas på vegne av valgkomiteen innhentet en ekstern juridisk betenkning.

– Vi har fulgt de råd vi har fått, men er litt i villrede om ordføreren i Loppa vil medvirke til at saken om skifte av representantskapsmedlem kommer  på sakslista. For å være i tråd med loven kan ikke Thomassen som styremedlem sitte i representantskapet, bekrefter Monica Nielsen.

Trakk seg

Da saken  i representantskapet kom til sluttbehandling leverte Stein Thomassen inn en skriftlig bekreftelse på at han trakk seg som eierskapsrepresentant. Dermed hevdet flertallet at han var valgbar ifølge loven. Det er Sæther svært kritisk til, og forstår ikke at valgkomiteen kunne innstille Thomassen når han åpenbart ikke var valgbar ifølge loven.

– Vi var vitne til partitaktikk og ikke selskapets beste. Lederen av valgkomiteen var Altas ordfører og Thomassens partifelle, Monica Nielsen, påpeker Sæther og viser samtidig til at Loppa likevel kom greit ut da Høyre-representant Alex Bjørkmann fikk flertall for et forslag om å bytte ut Altas Bernt Berg (Ap) med Loppas Thorbjørn «Tobben» Johnsen (H). Berg har et langt arbeidsliv fra avfallsbransjen og topp kompetanse fra fagområdet. Selv vil ikke Berg kommentere at han ble kastet fra styret.

Loppa Høyre har bedt kontrollutvalget i Loppa kommune, som ledes av Ap-poliker Berit Land, gjennomgå måten Loppa kommune oppnevnte Thomassen på. Påstanden er at kommunestyret bevisst brøt selskapsloven og oppnevnte Thomassen, selv om det forelå juridiske vurderinger som tilsa at han ikke var valgbar til VEFAS-styret.