– Det er fortsatt full vinter på fjellet. Snøsmeltingen har nesten ikke begynt i hele tatt, og ingen av elvene har begynt å stige noe særlig. Det er fortsatt lav vannstand i alle elvene rundt Alta, og med all den snøen på fjellet vil det kunne bli storflom, hvis temperaturen snur fort, sier Anders Bjordal i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i Alta.

Mange misunner «søringene» med 20 varmegrader og sol, men ifølge senorge.no ligger det opptil 300 prosent mer snø enn medianen i Alta, og opptil 200 prosent på vidda. Smelter all denne snøen på en gang, vil vi få en vårflom vi ikke har sett maken til på flere år.

Det ligger mye snø lagret. Foto: senorge.no

Hva skjer etter 17. mai?

Men skal det skje, må temperaturen stige til 15-20 grader og holde seg der over en lengre periode. Det kan først skje etter 17. mai.

– Ifølge yr.no skal det holde seg kaldt frem til 17. mai. Først da stiger de til hele åtte grader, samt plussgrader på natten og smeltingen vil sette i gang. Men så kommer det veldig an på hvordan været blir fremover. Fortsetter det å være åtte-ni-ti grader i lang tid fremover, så smelter det egentlig i et rolig tempo og forsvinner, sier Bjordal og legger til:

– Men hvis temperaturen stiger til 15-20 grader, så øker snøsmeltingen voldsomt fort og vi vil ha en større risiko for flom.

Ifølge NVE, er det opp mot 80 prosent sannsynlighet for vårflom på oransje nivå i elver som drenerer Finnmarksvidda. Det vil si en flom som kan medføre alvorlige skader.

Regnvær som faktor

Hvis temperaturen stiger sakte, men sikkert, vil det smelte snø i lavlandet før det begynner å smelte i høyden. Hvis det samtidig blir lite eller ingen nedbør, vil det ikke bli noe mer enn en normal vårflom, selv i områder som har mye snø.

Hvis det derimot kommer mye regn i tillegg til snøsmelting, kan det bli uvanlig stor vårflom. Spesielt gjelder dette på vidda hvor høydeforskjellene/høydegradienten på er relativt liten sammenlignet med Nord-Norge for øvrig. Her kan vassdrag som drenerer Finnmarksvidda få stor vårflom bare på grunn av snøsmelting fordi det kan smelte over hele dreneringsområdet samtidig. Stor flom i vassdrag som drenerer vidda på grunn av bare bare snøsmelting krever imidlertid relativt høye temperaturer over flere dager.

Slik kan du sikre deg

Skulle storflommen slå inn er det ifølge NVEs varslingstjeneste varsom.no en rekke råd og tiltak du kan ha i bakhodet.

  • Hold deg oppdatert om utviklingen av været og den hydrologiske situasjonen. Følg med på værprognoser og værradar, samt oppdateringer og hjelpemidler på varsom.no

  • Sikre og flytte verdier bort fra utsatte områder (bil, campingvogn langs elver og bekker) og utsatte steder (kjeller)

  • Hold vannveier og avløpsrør fri for snø/is, sedimenter, søppel, kvist og løv

  • Hold deg unna elver/bekker med stor vannføring og bratte skråninger

  • Kommune, Fylkesmannen og andre beredskapsaktører skal vurdere fortløpende behov for beredskap og forebyggende tiltak. Beredskapsmyndigheter må være forberedt på at også bebyggelse og infrastruktur for øvrig kan bli utsatt for alvorlige hendelser både på oransje og rødt; i enkelte, sjeldne tilfelle også på gult nivå.

(Kilde: NVE)