I forbindelse med byggestart for det nye nærsykehuset og omsorgssenteret i Alta sentrum, vil parkeringa for de ansatte ved Helsesenteret forsvinne uten alternative plasser å parkere på. Dette skaper misnøye blant ansatte som i alle år har parkert gratis med gyldig parkeringskort.

– Dette rammer først og fremt de som bor utenfor de områdene det gis et kollektiv tilbud og vil være problematisk for dem som jobber turnus – og av den grunn ikke får et tilfredsstillende kollektivtilbud, sier en helseansatt til Altaposten.

OVERRASKET: Hallgeir Strifeldt fastslår at dette har vært en varslet prosess. Foto: Jarle Mjøen

Hallgeir Strifeldt, fagansvarlig arealplan i avdelingen for samfunnsutvikling i Alta kommune, er overrasket over at dette kommer opp nå. Han sier at dette har vært en varslet prosess som har pågått over lang tid og ber de som er misfornøyde om å ta dette opp med egen ledelse.

– Dette har blitt utredet og kommunestyret har fattet et vedtak om dette, påpeker han.

Han legger til at planbeskrivelser og medvirkningsprosesser har vært en del av bestillinga i forhold til de omfattende byggeplanene i Alta sentrum.

Må avklares

Både Fagforbundet og Norsk sykepleierforbund har tatt kontakt med Alta kommune som arbeidsgiver for å se på hvilke muligheter som finnes.

– Vi har bedt om drøftinger med leder for kommunale tjenester, for å se om det er muligheter til å gjøre noe, sier Grethe Thomassen, leder i Fagforbundet, Alta.

Thomassen skjønner frustrasjon og reaksjon fra folk som ikke lengre kan parkere som dem vil, også at det ikke for alle er like tiltrekkende å hive seg på sykkelen etter en kvelds- eller nattevakt.

– Ansatte skal ikke føle at de er kjørt på sidelinjen, selv om dette har vært signalisert, sier Thomassen.

Endringsvilje

Med de planene som foreligger er det ingen tvil om at ikke alle kan kjøre bil til jobb i sentrum i fremtiden, påpeker hun, og ser for seg at det må lages en standard med kriterier for hvem som fortsatt vil kunne ha tilgang til gratis parkering i sentrum.

– Vi må finne løsninger for de som bor langt unna, eller av andre årsaker trenger å bruke bil til jobb i sentrum, for eksempel de som må levere barn i barnehage. Vi ønsker at ansatte skal ha forhold som er greie å hanskes med, forklarer hun.

Sett i et folkehelseperspektiv kan det likevel være positivt at flere faktisk må være fysisk aktive for å komme seg til å fra jobb.

– Det er lettvint å sette seg i bilen å kjøre til jobb, selv om man ikke bor så langt unna, men vi har alle endringsmuligheter i oss – mange kan faktisk gå, mener Thomassen.

Midlertidige p-plasser

– Vi jobber for å finne en midlertidige parkeringsløsninger som i hovedsak skal dekke tjenestebiler og de som er avhengig av bil i tjenesten. Alt som kommer i tillegg er pluss, sier Johan Fredrik Nilsen, fagleder for investeringsprosjekter av kommunale bygg.

Rådmann Bjørn Atle Hansen fastholder at det er parkeringsplasser nok i Alta sentrum, men at ikke alle kommunalt ansatte lengre kan regne med å få gratis parkering i sentrum, i likhet med andre arbeidsplasser i sentrum.

– De som trenger bil i jobben skal Alta kommune selvfølgelig ordne parkering for, sier Hansen.

– Så holder vi på å jobbe med løsninger for den gruppen av ansatte som bor langt unna sentrum og ikke har andre alternativer enn å bruke bil til jobb, avslutter han.