Dagen er nesten blitt viktigere enn noen annen markeringsdag, mener varaordfører Anita Håkegård Pedersen i sin tale før kransnedleggingen på 8.mai-arrangementet ved Altagård.

– Samarbeidet med Alta kommune om dette arrangementet varmer et forsvarshjerte, her går Alta fram som et godt eksempel også på landsbasis, sa veteranformann Per Martin Ovesen.

Veterandag og frigjøring

Lederen for NVIO i Alta, veteranforeningen for norske militære som har deltatt i internasjonale operasjoner, Per Martin Ovesen, syntes varaordføreren holdt en kjempebra tale. Ovesen sier til avisa at man i dag har lett for å glemme, både innsatsen til dem som kjempet under andre verdenskrig og alle dem som har deltatt i ulike operasjoner for FN eller Nato i utenlandsoppdrag.

– Vi som ennå lever i dag har sett råskapen i øynene. Det er viktig at vi ikke glemmer, for historiebøkene er på ingen måte oppdatert. Jeg vet selv at min 12-åring er full av spørsmål hele tiden om krigen. Og selv vet jeg at mange av veteranene fra utenlandsoperasjonene setter stor pris på å bli husket og hedret, sier Ovesen.

Tatt på alvor

Da Ovesen selv kom hjem i 1982 etter deltakelse i UNIFIL, var det klapp på skuldra og spørsmål om man hadde noen personlige problemer etter tjenesten, noe svært få svarte bekreftende på. Så kom kanskje traumene sigende etter hvert.

– I dag er dette mye bedre. De som kommer hjem etter å ha opplevd grusomme ting, får en helt annen oppfølging enn det vi fikk, sier NVIO-formannen. I dag har organisasjonen 68 medlemmer fra Alta-området, men helt tilbake til 1978 og fram til i dag er det 210 fra Alta som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner.

– Av hensyn til personvern får ikke vi i organsiasjonen vite hvem alle disse er, så vi får bare nye medlemmer når de kommer til oss, forteller Ovesen.

Han sier alle som føler for å snakke med soldat- og veterankolleger kan møte på brakka Stavangerfjord ved Altagård, der NVIO hver lørdag mellom 12 og 15 har sine sammenkomster.

Smil og tårer

Varaordførerer Anita Håkegård Pedersen slo fast at 8. mai går direkte på hver enkelt som har opplevd krig eller som har familie som kjempet mot nazistene. De fremmøtte under seremonien kunne fremvise både smil og tårer da det ble lagt ned krans og holdt appell.

– Er det for lett å glemme en slik dag?

– Ja, dessverre og derfor er det fint at dagen markeres. Vi husker alle dem som kjempet i Alta bataljon på Narvikfronten og her står de veteranene som har deltatt i ulike kontingenter i internasjonal tjeneste sammen med oss. Det er viktig at vi tar vare på dem som har satt livet på spill for fredens sak. Kanskje trenger vi i dagens litt kaldere klima mer enn noen gang å markere friheten vår og frigjøringsdagen og ikke glemme. Det er nemlig ikke en selvfølge å leve i fred, det ser vi rundt oss i verden i dag, sa Anita Håkegård Pedersen etter seremonien.