Skal vi tro takstgrunnlaget som ligger til grunn for tvisten mellom Alta kommune og Finnmarkseiendommen (Fefo), er prisen for området helt i det blå, avhengig om man velger å lytte til Sweco eller Rambøll. Modellene er helt forskjellige.

Oppvask i retten

Det ligger an til rettslig oppvask av de sjeldne mellom partene, etter at dialogen klappet sammen etter fem møter. Det handler om store penger og sentrale prinsipper etter at hjemmelshaver Fefo nekter salg av et område på 800 mål. De ønsker å feste bort arealet.Alta kommune er på sin side beredt til å gå til ekspropriasjon, der summen må settes skjønnsmessig av retten.

Modell og verdivurdering befinner seg på  to forskjellige planeter. Sweco har på vegne av Alta kommune kommet fram til at verdien av området på Skillemoen er 15,5 millioner kroner, mens Rambøll på vegne av Fefo har kommet fram til at det dreier seg om en pris i spennet mellom 75 og 130 millioner kroner, avhengig av om der beregnes såkalt høy eller lav pris.

– Differansen er formidabel, heter det saksfremlegget til administrasjonen.

Vil bare feste

Alta kommune har invitert Fefo til å være med på å utvikle området, men det har de ikke noe ønske om eller råd til, skal vi tro sakspapirene til formannskapet. Politikerne har tidligere gitt arbeidsordre til rådmannen om å iverksette ekspropriasjonen.

For Alta kommune er denne satsingen ekstremt viktig. Det blir Altas største område for industri og næringsutvikling noensinne, der første byggetrinn blir på 35 tomter. Veidekke er allerede på plass, ettersom de måtte bort fra vannreservoaret i Raipas.

–  Alta kommune har på samtlige større industriområder ervervet arealer for å kunne ivareta kommunens rolle som samfunnsutvikler på en best mulig måte, heter det.

Ber om rolleavklaring

Fefo på sin side ønsker et festeregime, i tråd med sin egen strategiplan. Det er derfor uaktuelt med salg. Prisen for råtomta vil være avgjørende for mange etablerere for å kunne flytte/etablere seg i dette området. Ved kjøp av området vil dette danne grunnlag for verdien.

– Ved å eie selv vil kommunen ha mulighet for bortfeste i situasjoner der aktørene ikke ønsker å eie selv. Samtidig har vi gjennom de tildelinger som er gjort av næringsavdelingen et klart inntrykk av at aktører i Alta ønsker å eie sine egne tomter. Dette har en verdi for aktørene, mener Alta kommune, som ikke legger skjul på at de mener at taksten til Rambøll blir et urimelig premiss, ettersom verditilførselen kommer i form av tilrettelegging og infrastruktur i området. Tidligere har Alta kommune ment at dette vil ha en kostnad på 100 millioner kroner alene.

Kommunen etterlyser samtidig at det kommer en rolleavklaring for hva Fefo skal være.

– Fefo tillater seg en rolle i samfunnsutviklingen i byområder som de vanskelig kan ha grunnlag for i Finnmarksloven, heter det i saksfremlegget.