Lørdag morgen, kvart på åtte, rykket nødetatene ut på melding om brann. En enebolig i Fjellveien i Øksfjord hadde tatt fyr. Beboerne berget seg ut, men boligen lot seg ikke redde og brant derfor ned til grunnen.

Årsaken til brannen er fortsatt under etterforskning og det vil derfor ikke være mulig å konkludere.

– Det eneste vi vet er at brannen kom ut kjøkkenet/stua på sørsiden av huset, sier brannmester Magnor Kårsgård i Loppa kommune.

Kritikk

Flere kilder i Øksfjord stiller seg kritisk til om brannvesenet i Loppa er «skodd» for denne type branner. Kårsgård ønsker ikke å gå inn på den politiske debatten rundt brannvesenets bemanning, men sier at de gjør det beste de kan med de ressursene som er tilgjengelige.

For slik situasjonen er per i dag, har innbyggerne i Loppa kommune kun et deltidsbrannvesen som rykker ut når det kommer melding. Det betyr i praksis at hvem som responderer varierer fra gang til gang – i verste fall ingen.

– Politikerne har tatt et standpunkt som sier at vi ikke skal ha beredskap eller vakt. Før gikk vi i turnus. Men nå har vi ikke det og politikerne i Loppa har bestemt at dette skal bort. Det gjør at vi må møte på brannstasjonen for å hente brannklær, brannbil og alt sammen. Så det tar en tid før vi kommer ut. Vi sover jo ikke på plassen, sier Kårsgård.

Skal evalueres

Kritikk satt til side, mener brannmesteren at det gikk bra denne gangen. Viktigst av at gikk ingen liv tapt.

– Jeg er godt fornøyd. 12 av 16 fra brannvesenet møtte opp og gjorde en fenomenal jobb med å få vann til huset og begrense brannen, slik at det ikke var fare for spredning til nabohuset.

– Alt i alt, gikk det bra. Det ble gjort en kontrollert nedbrenning av huset, sier Kårsgård og legger til at det er flere som fortjener skryt.

– Brannmannskapet har gjort en fantastisk jobb med de ressursene de har, og den situasjonen vi er i med at vi ikke har vakt. Ambulansen og deres personell gjorde også en fantastisk jobb.

Brannen skal evalueres førstkommende tirsdag med brann, ambulanse og lege i kommunestyresalen i Lop