Det er et av de mange sagnene om nordlysets virkning på menneskene som man kan lære mer om gjennom å besøke den ferskeste turistattraksjonen i Alta, som ble åpnet torsdag kveld.

– Men ikke vink til nordlyset, det er blant lærdommene vi gir videre i Nordlysattraksjonen, sier styreleder Knut Sigurd Pettersen, som er kjempefornøyd med det som er skapt for 11 millioner kroner i kjelleren på Nordlyskatedralen. Attraksjonen skal drives av selskapet North Adventure, som siden januar har planlagt driften.

JOIK: Styreleder for Nordlysattraksjonen Borealis Alta, Knut Sigurd Pettersen, forteller at joik til nordlyset kan løse konflikter. Foto: Stian Sætermo

Forskning og myter

Designansvarlig for Borealis Alta, Nordlys- attraksjonen, Rosa Hernandes, er ansatt i selskapet Expology som har hatt jobben med å skape nordlysattraksjonen. Hun sier det har vært både utfordrende og spennende å gjøre denne jobben.

DESIGN: Sjefen for design og utvikling av Nordlysattraksjonen, Rosa Hernandes, sa seg fornøyd med hva de hadde skapt i nordlyskatedralens kjeller i regi av selskapet Expology. Foto: Stian Sætermo

– Det har vært spennende å jobbe med temaet nordlys, her er både mytiske og vitenskaplige forhold å ta hensyn til, i tillegg har Alta stor betydning for forskningshistorien knyttet til nordlys, så dette har vært veldig spennende og utfordrende å jobbe med. Dette er et stort prosjekt som vi har arbeidet sammen med mange aktøer for å få til, så på åpningen var alle litt spente og nervøse, men samtidig veldig stolte over å ha fått dette til. Jeg har forstått det slik at selskapet som skal drive nordlysattraksjonen og styret er fornøyde med det vi har levert og så håper vi at befolkningen i Alta vil synes det samme, sier Hernandes til avisa.

– Har dette vært spesielt vanskelig å få til?

– Det har vært utfordrende fordi dette er unike installasjoner som vi har måttet arbeide hardt med og det gjelder både historiefortelling og design. Det har vært en stor utfordring å jobbe både digitalt og i det fysiske rommet, sier designeren.

– Hva vil du at turistene skal føle når de forlater Nordlyskatedralen og attraksjonen?

– Ønsket mitt er at folk skal få lære mye om nordlyset og at de får et magisk øyeblikk som de kan huske hele resten av livet, sier Hernandes.

Gode tilbakemeldinger

Styrleder Knut Sigurd Pettersen i for Borealis Alta  kunne glede seg over at ordlysattraksjonen er ferdigstilt og åpnet for publikum. Tilbakemeldingene fra de som har testet ut installasjonene er gode.

– Vi er glade for at vi endelig er ferdige og kan komme ut og møte gjestene. Vi har vært spente på tilbakemeldingene og genrelt kan vi si at de har vært gode. Vi har før åpningen tyvtittet litt og hatt testgrupper. Utfordringen for oss med denne atrraksjonen er at det skal være noe for alle, det skal favne vidt og tilby noe for alt fra pensjonister og eldre til skolebarn og jeg tror vi har lykkes, sier Pettersen.

– Hva vil du si at dette tilfører Alta?

– Dette er en ny dimensjon for turistene, vi får med dette en sentrumsnær attraksjon, hit kan man spasere fra hotellene, hvis vi tenker på tilreisende turister og man trenger verken bil eller buss for å oppsøke Nordlysattraksjonen. Dette er en attraksjon som er åpen hver dag og vi i styret mener dette vil utfylle alle de andre attraksjonene som Alta har å by på. Alta har dessuten en historie å by på rundt nordlyset og forskningen på nordlys, sier Pettersen.

Skapes av hver enkelt

Knut Sigurd Pettersen understreker viktigheten av at Nordlysattraksjonen skal by på læring for dem besøker den.

– Vi skal ikke bare vise en nordlysfilm, men vi vil sette den besøkende i sentrum og så skal de skal skape sin egen attraksjon, sin egen opplevelse når de besøker oss. For å få det til så tar vi tak i mytene knyttet til nordlys over himmelen, sier han.

– Hvilke myter tenker du på?

– Det er en myte som de fleste i Finnmark selvfølgelig er kjent med og det er at man ikke skal vinke til nordlyset, for da kommer nordlyset og tar deg, det er noe de fleste kjenner fra barndommen, men så er det også et spesielt samisk sagn som sier at når du joiker til nordlyset, så kan du løse konflikter og akkurat det er det kanskje ikke så mange som har hørt om før, sier styrelederen.

Han forteller at hele attraksjonen med installasjoner har kostet 11 millioner kroner.

– Det er en forholdsvis høy sum, men vi må huske på at det er gjort omfattende bygningsmessige grep for å etablere attraksjonen, i tillegg til kostnaden med å utvikle de ulike installasjonene. Vi har hatt et godt partnerskap i finansieringen og er glade for at vi har hatt Sparebank1 Nord-Norge med oss på fullfinansieringen. Nå får vi en slakk og fin start i og med at sesongen for turistene ikke er fullt i gang før ut i juni og så kan det tenkes at selve nordlyssesongen blir den største og viktigste delen for vårt selskap, sier hotelldirektør for Scandickjeden i Finnmark og styreleder for Borealis Alta, nordlysattraksjonen.

Store forventninger

Det er selskapet North Adventure under ledelse av Henriette Bismo Eilertsen, også kjent som vintercruisets mor i Alta, som skal drive nordlysattraksjonen. Bismo Eilertsen innrømmer at det har vært et usedvanlig langt svangerskap før fødselen av attraksjonen og flere med henne har hatt nordlys i magen i lang tid.

BUTIKK: Henriette Bismo Eilertsen i North Adventure som skal drifte attraksjonen er spent på hvordan turistene vil ta i mot dette tilbudet. Foto: Stian Sætermo

– Nå gleder vi oss over at ventetida er forbi, vi bare håper at mange vil glede seg med oss og at turistene vil kjøpe en full pakke med nordlysopplevelse når de besøker Alta, men for å ha det nevnt, dette er åpent for alle og fra mandag 8. er det fullt mulig for alle Altaværinger å kommetil oss og se hvilken fantastisk opplevelse som er skapt i kjelleren på Nordlyskatedralen.

Henriette Bismo Eilertsen nøler ikke med superlativene, for nå kan folk uavhengig av været få oppleve nordlys, i et innendørs senter.

– Det betyr mye at man kan vise folk nordlys i all slags vær og at folk kan lese og få informasjon og de kan leke og være aktive i attraksjonen, jeg tror dette kommer til å bli kult, som det heter – og her kan man berge den grå dagen og få med seg en spirituell opplevelse. Det er nesten bare å gå ned trappa her, så er man midt i opplevelsen og jeg synes det er fantastisk hva de har klart å bygge her, så mandag er vi kalr for kommersiell drift, sier Bismo Eilertsen.

Hun avstår fra å spå noe om besøkstall for første sesong, nå bare gleder hun seg til å vise nordlyset året rundt.