– Det er viktig at vi skaper en møteplass og arena for å markere. Forsvaret i Alta må også synliggjøres, mener kaptein Stein Isaksen i HV17.

Alta kommune og Nvio (Norges veteranforening for internasjonale operasjoner), sammen med Forsvarets seniorforbund og HV-17 inviterer til en markering på Altagård 8. mai klokka 17, der det vil bli kransnedleggelse, tale ved ordføreren og musikk. Deretter blir det en sammenkomst på rådhuset for alle som ønsker å markere dagen sammen med veteraner og aktive fra blant annet Heimevernet.

Synlighet er viktig

Områdesjefen Stein Isaksen skal holde en tale på vegne av hele Forsvaret og styrkene ved Porsangmoen.

–  Jeg synes det er viktig at vi kan samles på en slik dag og skape en møteplass for de av veteranene som kanskje ikke har det så greit og som sliter etter sin deltakelse, blant annet i internasjonale operasjoner. Det er vel kjent at mange har slitt, sier Isaksen.

Han synes det er ekstra hyggelig hvis mange blir med.

– Selv har jeg gitt beskjed til mitt område og mine befal om at de bør stille opp til dette arrangementet hvis de har anledning, noe jeg skulle ønske mange har, sier Isaksen.

Bedre tilrettelegging

I framtida håper Isaksen at Forsvaret vil klare å koordinere et slikt arrangement bedre, slik at de også kan tilby transport til dem som av en eller annen grunn ikke kommer seg til arrangementet. Noen er kanskje syke, andre har ikke bil, men Forsvaret er innstilt på å bidra til større deltakelse under arrangementet.

Isaken mener også det bør være en ide å være synlig på nasjonaldagen også

– Personlig mener jeg at Forsvaret skal være synlig også på 17.mai – og jeg vil oppfordre medlemmer i mitt HV-område til å stille i uniform også på 17.mai for å markere at Forsvaret har tilstedeværelse i Alta. Vi har tradisjoner som en stor og stolt forsvarskommune med både Alta bataljon og Finnmark landforsvar til stede på Altagård,  sier Isaksen, som vil holde tale på vegne av Forsvaret under kake- og kaffeseansen på Alta rådhus etter kransnedleggingen på Altagård.

Viktig markering

Pensjonert major og mangeårig leder for HV i Alta, Leif Jansen sier det er viktig å minnes dem som kjempet for konge og fedreland, også de mange som i dag benevnes som veteraner etter innsats i internasjonale operasjoner.

– Vår forening har deltatt i 8. mai-feiringene så lenge den har eksistert. Selv om de fleste som var med i Alta bataljon under krigen har gått bort, så er det vår forpliktelse å minnes dem og se tilbake og  framover, slik at dette ikke må skje igjen, sier Jansen, som oppfordrer sine medlemmer i Forsvarets seniorforbund til å stille opp på Altagård kommende mandag.

– Det jeg kan gjøre er å oppfordre våre medlemmer til å møte opp og være med og feire dagen, sier Jansen.

8. mai er blitt både frigjørings- og veterandagen, og vi har en stor og aktiv forening som markerer dagen med å stille med den blå bereten.