– Da jeg startet å jobbe i Alta for 16 år siden, måtte vi ha alt av mannskap som var å oppdrive på vakt natt til 17.mai. Det var slagsmål, hærverk, fyllekjøring og fyll over en lav sko. I dag trenger vi ikke ekstra folk. Det er helt stille og russen er jo blitt helt eksemplarisk. Altså: I dag har vi russ som samler inn penger til kreftsaken, minner seksjonsleder ved ordensavdelinga i politiet i Finnmark, Steinar Aas Andersen, om.

Også kaja Kristensen, daglig leder ved Huset, aktivitetshuset til ungdommer i Alta, er klar på at før og nå ikke kan sammenlignes.

– I fjor beslagla vi èn rusbrus natt til 17.mai, sa hun til Altaposten mandag denne uka, om det alkoholfrie arrangementet som hvert år samler hundrevis av ungdommer til fest.

Lynsjestemning i 1978

De som måtte mene at alt var så meget bedre før, kan ta en titt på faksimilen fra Altaposten 18.mai 1978. Her beskrives en regelrett lynsjestemning blant oppildnede ungdommer natt til 17.mai. Horder av fulle ungdommer skal ha gått berserk og blant annet ramponert en politibil, ved å hoppe på taket av den til den smadret. En lensmannsbetjent sa til avisa den gang:

- Dette er noe av det verste jeg har vært med på i min tid i lensmannsetaten.

En annen beskriver politiet som maktesløse og at tåregass burde vært brukt.

TRENGER IKKE OPPBEMANNE: Ordensleder i politiet i Finnmark, Steinar Aas Andersen, bekrefter at natt til 17.mai er rene søndagsskolen sammenlignet med tidligere. Foto: Hanne Larsen

Må prestere

Siden den gang har tingene gradvis gått i roligere retning hva gjelder ablegøyer når nasjonaldagen og tolv års skolegang skal feires. Aas Andersen tror noe av bakgrunnen til ungdommens forbedringer ligger i det økte presset på gode karakterer.

– Jeg tror mange av ungdommene er mer voksne i hodet i dag enn tidligere, og de ser også at de er avhengige av å prestere for å komme videre, sier politimannen.

Makter ikke kravene

Samtidig mener han det er naturlig at det fortsatt er barn og unge som faller utenfor.