Pensjonert redaktør i Altaposten, Ulf Jørgensen, tok i formiddag sin tidligere disippel med på en befaring i Åsveien for å vise hvor dype hullene er der hvor han mener brøytingen i vinter har sviktet.

Smalt rett nedi

Etter å ha foretatt tommestokkmåling av hullenes dybde kommer en nyere flott Mercedes langs Åsveien i retning Sentrum og tro det eller ei, bilen setter seg fast i hullet. Men før det høres skraping og et smell i det frontspoileren knaller inn i iskanten.

Sjåføren av bilen, Esan Kgenei, opprinnelig fra Afghanistan, kommer ut av bilen for å sjekke om det er skader. Han sier han ikke skjønte at hullet var så dypt.

– Nei, her var det dårlig brøytet, sier Esan, som fikk seg en liten overraskelse da bilen «falt» ned i hullet og ble stående og spinne. Fordi frontspoileren på Benz-en sto mot iskanten, måtte han rygge seg ut av gropa og velge en annen omkjøring rundt hullet.

For dårlig i vinter

– Ingen trenger å fortelle meg at dette skyldes helt uvanlige værforhold, her er det rett og slett for dårlig brøyting gjennom vinteren som fører til disse dype hullene, sier gammelredaktøren.

Han sier det enkelte helger i vinter har snedd kraftig, men ingen har sett noe til de kommunale brøytemannskapene.

– På riksveien derimot, der er det fantastisk og kjøring i ett straks det faller sne, sier Jørgensen.

Han lurer på om Åsveien er lavere prioritert enn andre veier eller om det er roder som ikke blir kjørt.

SJEKK TOMMESTOKKEN: Her er det mer enn 14 centimeter dypt, ja faktisk helt opp mot 16 centimeter og ikke akkurat noe greit for en vanlig personbil hvis den havner uti, fastslår Ulf Jørgensen som har irritert seg over manglende brøyting i Åsveien i hele vinter. Foto: Magne Kveseth

Leder for driftsavdelinga i Alta kommune, Magne Opgård, slår fast at kommunen kun har en veihøvel, men ellers er ute med alt tilgjengelig utstyr og maskiner.

– Det har vært en rar vinter og det vi opplever nå er at det er steinhardt der hvor snøen ligger, det tiner litt på dagen, men så fryser dette igjen på natta. Nå er mannskapet ute med hjullaster også, men det er ikke så mye den klarer å skrape. Vi prøver så godt vi kan. Vi prioriterer de veiene hvor det er størst trafikk, men tar også småveiene etter hvert. Min oppfordring er at man må kjøre forsiktig, slik at man unngår skader på bilene, sier lederen for driftsavdelingen Magne Opgård til avisa.