Det ble sent på kveld for Tor-Harald Eriksen og de andre passasjerene som skulle hjem fra Nuvsvåg i påsken. Utfarten første påskedag var så stor, at flere biler måtte stå igjen på Tverrfjord-kaia, da kveldsbåten over til Øksfjord ikke hadde plass til alle passasjerene.

Hytteeierne er rasende og etterlyser en ekstra ferge på søndagene og på helligdager, slik som det var før.

Mye rot

En av de som ble stående igjen på kaia var Tor-Harald Eriksen. Han forteller at det var en fortvilende situasjon de havnet oppi søndag kveld.

– Vi kjørte fra Nuvsvåg for å stille oss i kø til halv åtte-ferga over til Øksfjord. Da vi kom frem var det allerede fullt med biler der, og ikke alle fikk plass på ferga.

Han forteller at rundt 17 biler ble stående igjen da de fikk beskjed at ferga ikke ville gå en tur til.

– En av de andre sjåførene hadde fått beskjed at de ikke ville gå en tur til. Men like etter ferga var gått, fikk han som sto først i køen en telefon om at de ville gå allikevel. Hvem som tok kontakt, vet jeg ikke. men de ordnet nå en ekstra ferge, forteller han oppgitt.

– Hvordan var stemninga på kaia?

– Vi ble jo glade for at de gikk en runde til. Vi kom oss hjem, men var ikke hjemme Alta før i ellevetiden. Alternativet hadde vært å snu og overnatte et døgn i Nuvsvåg. Men da hadde det vært mange som ikke hadde kommet seg på jobb.

– Slik det er nå, er det er ikke holdbart i det hele tatt. Hele fergeruta er en skandale.

Ønsker ekstra rute

På sosiale medier blir hendelsen omtalt som en stor skam og skandale. Flere etterlyser også en egen ettermiddagsferge, slik det var tidligere.

– Rutetilbudet er elendig som det har blitt.  De tok vekk den ene avgangen på lørdag og tok bort ettermiddagsferga på søndagen – noe som har vært der i nærmere 40 år og fungert kjempebra. Det er som vi sier der borte; dette er den nye struktureringa demmes, sier Eriksen og mener at det fører til mindre bruk av Nusvåg som hytteområde.

– Hadde de hatt en ettermiddagsferge man kunne man vært tidligere hjemme, og folk ville brukt hytta si mye mer, sier han.

En av de som kom med på ferga er Willum Nikolai Pettersen, men også han mener at det er på tide at politikerne tar situasjonen alvorlig.

– Folk hadde tatt kontakt med ferga og hadde fått beskjed at de ikke ville gå ekstra turer. Hele opplegget fører til at vi har blitt avskåret fra å bruke Nuvsvåg i vinterhalvåret, sier Pettersen som selv har sluttet å reise i helgene med sin tre år gamle datter ut til hytteområdet. Nettopp fordi de er tilbake i Alta sent, sent på kvelden.

– Vi er satt tilbake til tider før hurtigbåtene gikk her, legger han til.

Ser på passasjergrunnlaget

Finnmark fylkeskommune opplyser at de ikke fikk ingen henvendelser fra operatøren når dette oppsto, og var derfor ukjent med situasjonen i Tverrfjord inntil de ble informert i ettertid.

– Vi antar derfor at det var rederiet som tok avgjørelsen om plassmangelturer, og ber om at henvendelsen rettes dit.

– På generelt grunnlag kan vi si at det normalt er svært god kapasitet i ferjeruten mellom Øksfjord og Tverrfjord, også på høytidsdager, men at vi sammen med rederiet selvfølgelig vil se på om det er grunnlag for å gjøre endringer i forhold til produksjonen på høytidsdager, sier Konstituert samferdselssjef, Jørgen Blix til Altaposten.

– Nødvendig med ekstratur

Daglig leder i Boreal Sjø, Steinar Johan Mathisen, opplyser til Altaposten at skipsfører rapporterte at det var nødvendig med ekstraturer på den aktuelle turen.

– Deretter ble det raskt besluttet å gjøre det som måtte til for å få alle reisende hjem etter påske. Ferga utførte derfor ekstratur en time senere, sier Mathisen.

Mathisen opplyser også at det utført ekstratur i Øksfjord - Hasvik sambandet 2. påskedag.