Anneli Drecker besøkte Alta og Kautokeino på jakt etter urstemmen. Og torsdag viser Alta Filmklubb dokumentarfilmen «Urstemmen». Bak den står blant annet Mathis Ståle Mathisen fra Alta.

Jakter urstemmen

– Jeg var produsent, som i korte trekk betyr at jeg hadde ansvaret for at prosjektet fikk finansiering og at det ble en film av det hele, sier Mathisen.

Filmen brukte de to år på å fullføre, og handler om  artisten Anneli Drecker, som er frustrert over dagens overfladiske fokus på utseende i popindustrien. Hun tar derfor fatt på en utdannende reise og doktorgrad for å lære gamle teknikker fra forskjellige mentorer innenfor tradisjonell sang, i jakt på urstemmene.

Først i Alta

Filmen, som hadde sin urpremiere under TIFF (Tromsø Internasjonale Filmfestival) i januar, skal  nå viser over hele landet. Først ut er Alta.

– Den skal også, i april, vises i Volda som har en stor dokumentarfilmfestival, og det er selvsagt gledelig at den skal vises i Alta først. Drecker holder på å ta en doktorgrad ved universitet i Tromsø hvor hun forsker på gamle sangteknikker som blant annet joik, mongolsk strupesang og den norske sangteknikken kveding. Hun har som kjent også vært dommer i Idol, og har blitt litt lei av at musikkindustrien nå handler om å se pen ut, og at alt skal synges så fint som mulig. I filmen jakter hun mye på hvorfor vi overhodet synger og og hvorfor vi begynte med det. Noen av stedene som vi reiste til var Iran, Alta, Kautokeino med mer, sier altaprodusenten.

– Herlig surround

Filmens målgruppe er tiltenkt alle som liker musikk.

– En perfekt dokumentar for alle musikkelsker, og underveis så lærer man også mye om Drecker som person. «Urstemmen» ble en av de mest sette i «Film fra nord-programmet» under TIFF, og fikk terningkast fire av avisa Nordlys. Det hele krydres med herlig sorround-lyd, så det er en fryd for både øyne og ører, lokker Mathisen.