Mannen, bosatt i Vestfold, er i Alta tingrett dømt til 24 dager betinget fengsel for brudd på vegtrafikkloven og legemiddelloven. Han må også betale en bot på 10.000 kroner.

Ifølge dommen kjørte mannen 1. juni i Alta bil, til tross for at han var påvirket av berusende midler. Blodprøven som ble tatt av mannen klokken 2139 og 2143, viste spor av THC og nitrazepam (sovetabletter red. anm.)

Tiltalte har i retten erkjent delvis straffeskyld for ruskjøringen. Han har erkjent straffeskyld for bruk av narkotika.

– Hender han røyker cannabis

Tiltalte forklarte i retten at han skulle levere en bil som han kjørte for sin mor, da han så en svart sivil politibil som kjørte etter han.

– Da han ble stoppet av politibilen, tok politiet utåndingsprøve av ham samt en spyttprøve. Utåndingsprøven viste ingen påvirkning, mens spyttprøven viste spor av THC, heter det.

Mannen ble så tatt med til legevakten for å ta blodprøve

– Blodprøvene viste det det viste, men det kan ikke stemme. Han har snakket med en professor som er ekspert på slike målinger, og mente da at de sovetablettene han hadde tatt kunne vise feil på prøver. Tiltalte forklarte videre at han hadde røyket cannabis og at dette stemmer. Han presiserte i retten at han hadde røyket cannabis om lag 24 timer før han ble stoppet, og ikke to dager tidligere slik han hadde forklart til politiet, sa mannen i retten.

Retten har, på bakgrunn av vitner og bevis, funnet det bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil at tiltalte har forholdt seg slik som beskrevet. Retten vektlegger at tiltalte selv erkjenner at han tok de aktuelle legemidlene.

Påtalemyndigheten frafalt videre begjæringen om tap av føreretten i retten, og viser til at han har hatt førerkort siden hendelsen. Dommen er enstemmig.