Sp-topp Jan Martin Rishaug er selv rafsbotning. Hans familie har solgt grunn til Rishaugbakken-feltet i Rafsbotn. Nå slår Rishaug alarm etter det han mener er et skrekkeksempel på hvordan Alta kommune gir private feltutbyggere alle muligheter til å presse tomteprisene til det maksimale av hva markedet tillater.

– Når Alta kommune har et ferdigregulert nabofelt, men ikke vil bygge det ut før Byggmester Geir Svendsen har fått solgt sine tomter, viser det at politisk ledelse ikke er opptatt av holde prisene nede. Kommunale tomter til selvkostpris ville helt opplagt hatt en prisdempende effekt, slår Rishaug fast.

Presser opp prisene

Han utfordrer nå posisjonen boligpolitiske talsmann, Otto Aas, på at Ap/KrF/SV/MDG-regimet i det ene øyeblikket snakker om sosial boligpolitikk og opprioritering av kommunale boligfelt med selvkosttomter, for i neste la være å bygge ut et ferdigregulert og vedtatt kommunalt felt tett på et privat.

– Politisk er jeg og Otto helt enig om prioriteringen av flere kommunale felt med selvkosttomter, men jeg og Sp frykter at dette kun er prat når en i praktisk politikk holder tilbake kommunale tomter for at private utbyggere skal få ha markedet for seg selv, sier Rishaug.

– Tjener ikke fett

Byggmester Geir Svendsen slår fast at han ikke tjener fett på Rishaugbakken som det har tatt han snart ti år og få fram til realisering. Det er en risiko å være utbygger og ikke minst kapitalkrevende å sitte på slike felt så lenge. Et eventuelt overskudd vil ikke vil bli realisert i likvider før de siste tomtene er solgt. Feltet har totalt rundt 27 tomter, hvorav byggmesteren har de fleste. Private grunneiere har fått regulert inn 4 av de 27 tomtene.

– Jeg har til nå solgt ca 10 tomter, omtrent halvparten av de jeg disponerer. Prisene varierer i forhold til størrelsen. Vi har én som er priset over 800.000 kroner, den er over ett mål, resten ligger fra ca 650.000 - 780 000 kroner. Dette er rimeligere tomter enn de inne i Saga og sentral-Alta, og de er større, forteller Svendsen.

Han avviser å ha presset Alta kommune til å «holde tilbake» det kommunale feltet til han har solgt sine tomter.

– Jeg vet ikke hvorfor Alta kommune har valgt å vente, men det er i alle fall ikke av hensyn til meg. Fra vår side vurderer vi interessen og responsen i markedet som overraskende god for feltet vårt. Den som vil tjene mest på Rishaugbakken, er bygda Rafsbotn som nå sikres fornying, aktivitet og ei levende bygd hvor både barnehage og skole fylles opp, klargjør byggmesteren.

– Urimelig

Hovedutvalgsleder Otto Aas sier at det er uforståelig for han hvorfor et ferdig regulert kommunalt felt holdes tilbake.

– Hvorfor dette skjer er uforståelig, og det er helt urimelig. Det har vært jobbet i snart ti år med å få realisert tomter på feltet. Husker jeg ikke helt feil ble endelig reguleringsplan vedtatt under det borgerlige styret i siste periode, klargjør Aas.

Han peker på at det ble jobbet hardt under tidligere ordfører Geir Ove Bakkens regime for å få hele feltet utbygd av Alta kommune, men slik han husker kom man ikke mål fordi grunneier solgte til den private aktøren.

Kommunalplanlegger Hallgeir Strifeldt i Alta kommune bekrefter en vedtatt rekkefølgebestemmelse som gjør at det kommunale feltet må vente til det private er realisert. Han tør ikke si noe sikkert om begrunnelsen. Samtidig forteller Strifeldt at planen ikke har tatt endelig stilling til om den kommunale delen skal realiseres som eneboligtomter eller fortettet bebyggelse.