En kvinne i 50-årene, bosatt i Kautokeino, er i Indre Finnmark tingrett dømt til fengsel i 30 dager, samt må betale 86.960 kroner i erstatning til NAV for grovt uaktsomt bedrageri.

I tiltalen heter det at hun i periodene 28. november 2011 til 27. oktober 2013, 12. mai 2014 til 23. november 2014 og 4. mai 2015 til 7. juni 2015 innleverte hun meldekort til Meldekortsentralen hvor hun unnlot å føre timer som var faktisk arbeidet.

– Opplysningene på meldekortene dannet grunnlag for automatisk beregning og urettmessig utbetaling av tilsammen kr 250.745, hvilket medførte tap eller fare for tap for NAV, heter det.

Kvinnen erkjente seg ikke skyldig for i juks med meldekortene til NAV.

Underrapporterte

Retten viste til blant annet skjema for utregning av feilutbetalt stønad. Her fremgår det at hun har arbeidet 2635,5 timer mens hun har oppgitt å ha arbeidet 1548 timer. En differanse på 1087,5 timer

Kvinnen forklarte seg i retten med at hun har oppsøkt NAV i Kautokeino ved flere anledninger for veiledning. Hun fortalte at en saksbehandler, som var vitne i saken, hadde på spørsmål om hvordan hun skulle fylle ut timene hun hadde jobbet, svart med at hun skulle melde inn rett slik at det ble riktig.

Det fikk kvinnen støtte for.

– Retten er av den oppfatning at tiltalte ikke har fått den nødvendige veiledning fra NAV. Det vises til at informasjonsmaterialet ikke er tilgjengelig på samisk, heter det.

Samtidig mener rettens flertall at det ikke er bevist utover rimelig tvil at tiltalte sendte inn de utfylte meldekortene i den hensikt å få utbetalt dagpenger hun visste hun ikke hadde krav på.

Rettens flertall mener uansett det er bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte har handlet grovt uaktsomt.

– Hun har over en lengre periode jevnlig innrapportert altfor få timer sett hen til reelt arbeidede timer, heter det.