Tidligere denne måneden fortalte Altaposten om «Mia» og den omfattende jobben hun gjør for sin psykisk syke, rusavhengige søster. Som pårørende opplever hun at hun har måttet ta en stor del av byrden – mens deler av det offentlige hjelpeapparatet har sviktet.

– Det er altoppslukende. På et tidspunkt så kommer også jeg til å bryte sammen, sa hun til avisa.

Tar på seg byrden

Ved NKS Veiledningssenter for pårørende kan leder Grete Sætermo Rugland fortelle at «Mias» opplevelse på ingen måte er unik.

– Dessverre hører vi jevnlig lignende historier fra pårørende, som føler at de ikke blir møtt av det offentlige hjelpeapparatet på den måten de skulle ønske. Som får og tar på seg hele byrden med å ta vare på deres nære kjære som er blitt syk.

Rammer mange

Rugland og kollegene har som mål å sikre best mulig og riktig hjelp til de pårørende, og ønsker derfor økt medvirkning fra både brukere og pårørende – samt å få på plass gode systemer og rutiner som legger til rette for informasjon, samtale og dialog med de pårørende:

– Først må vi innse at de personene tett rundt en som rammes av en somatisk, psykisk eller ruslidelse også blir rammet. Hendelsen får en stor innvirkning på livet deres, enten det er voksne eller unge pårørende. Derfor må de så tidlig som mulig «fanges opp» av hjelpeapparatet.

Enorm innsats

Frykten er at den pårørende kneler under presset, at hun eller han stille går til grunne:

– Vi treffer pårørende som forteller det samme som «Mia», som kjenner det både fysisk og psykisk på kroppen, fordi de har stått i en enorm belastning over lang, lang tid. Dette gjelder ikke minst pårørende til rusavhengige eller psykisk syke. De er en stor, men stille gruppe. De jobber i det stille, jobber og jobber og jobber for den de er glad i, som er blitt syk. De kjemper en stille kamp, og de gjør en enorm innsats, ofte på bekostning av egen helse.

– Det forskes stadig mer på temaet, de pårørendes situasjon løftes opp i diskusjoner i det offentlige rom. For eksempel var det per 2016 rundt 140.000 betalte årsverk innenfor kommunal helse- og omsorgstjeneste i Norge. Innsatsen til de pårørende utgjorde 110.000 årsverk. Så man kan med rette spørre «hva skulle vi gjort uten de pårørende?» – for de pårørende gjør en helt enorm innsats. Det må vi bli enda flinkere til å verdsette, mener Rugland.

  • Mer informasjon om NKS Veiledningssenteret for pårørende er å finne på nettsiden deres: veiledningssenter.no