Kun 11 kjørere var påmeldt i de tre NM-klassene i scootercross da påmeldingsfristen gikk ut i forkant av mesterskapet i Alta 7.-8. april. To av dem er fra Valdres og en fra Oppdal. Resten er fra Alta, Hammerfest, Karasjok og Nordreisa.

Dermed har Alta SSF/NMK Alta gitt forbundet beskjed om å avlyse mesterskapet.

SKUFFET Landslagstrener Pål Grøtte blir skuffet når han sjekker påmeldingslista til NM. Foto: Magne Ek

– Å ikke stille i NM er et hån mot egen idrett og etter mitt syn respektløst overfor både konkurrenter og arrangører. Man roper om dårlig rekruttering, men når selv ikke de beste prioriterer et norgesmesterskap så er det kanskje ikke rart. Dette er ikke å skyte seg selv i foten, men mer som å kutte foten under kneet, legger han til.

At det kjøres SM-finale (svensk mesterskap) samme helg kan være en medvirkende årsak til at mange navn mangler.

– Om man mener man ikke får matching nok i Norge og må til Sverige for å konkurrere, så må man i alle fall først bevise at man er Norges beste kjører ved å vinne NM, sier Grøtte.

Ikke reelt mesterskap

– Det er motorsportforbundet som har hovedansvaret og som eventuelt må avlyse formelt. Men vi ser av flere årsaker ingen vits i å gjennomføre mesterskapet og har i dag gitt forbundet beskjed om det. En ting er det økonomiske for klubben, men en annen ting er at da fristen gikk ut hadde vi ikke ti påmeldte i noen av NM-klassene. Og ti kjørere er kravet for å få NM-status, sier Per Espen Kjellmann i arrangørstaben.

– Når det i tillegg kun er påmeldt tre kjører sørfra, to fra Valdres og en fra Oppdal, så blir det ikke et reelt NM. Hva er da vitsen med å arrangere NM?, spør han.

I klasse pro open var det påmeldt fem kjørere. Tre av disse var også blant de sju påmeldte i pro stock. Med to damekjørere i tillegg var det med andre ord kun 11 forskjellige kjørere påmeldt i de tre NM-klassene. (Se hvem disse er på altaposten.no)

Like langt begge veier

Grøtte hører ofte at det er langt til Finnmark.

– Mange vil ha løpene i Midt-Norge, men tenker ikke at det er like langt fra Finnmark som til Finnmark, sier Grøtte og forteller om en mann som tok NM seriøst og var påmeldt til mesterskapet.

– Jeg snakket med faren til Mathias Hagaløkken tidligere i vinter. Han fortalte at i stedet for å kjøre hjem til Valdres etter VM/EM i Älvsbyn helga før kjører de rett til Alta og tar fly hjem mellom de to konkurransene. Det handler om logistikk, planlegging og fornuftig tidsbruk, så jeg mener unskyldningene om at det er lang ikke holder mål, sier Grøtte og legger til:

– Jeg ser at flere fra Valdres er påmeldt også i yngre klasser som kun kjører norgescup, og det er de fra Valdres som har lengst vei til Alta. Så at ikke Midt-Norge er bedre representert er skammelig.

– Trist å se

Bjørn Terje Heggeli, som har 11 NM-gull i scootercross i samlingen sin, sier det er trist å se scootersporten nede i en dyp bølgedal.

– Scootersporten er i en bølgedal for tiden både lokalt og nasjonalt, men det er mange år siden det har vært i en så dyp dal. Det er trist å se, men jeg håper rekrutteringen øker de neste årene, sier Heggeli og legger til:

– Da jeg kjørte var vi ofte mellom 20 og 30 kjørere i hver klasse og måtte kvalifisere oss til finale. Det er nok ikke så mange av dagens kjørere som har opplevd det i et NM, legger han til.