Helsepolitisk talskvinne for KrF mener akuttilbudet i Alta er uforsvarlig.

Samtidig står KrF fram som partiet som er mest kritisk til helseminister Bent Høie og Helse Nord for manglende utredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark. Dette synet frontes av partiets helsepolitiske talskvinne og partiets representant i Stortingets helse- og omsorgskomité, Olaug Bollestad.

– Det pågår et svarte-Per-spill mellom Høie, Helse Nord og Finnmarkssykehuset for å slippe å ta ansvar for at det ikke gjøres en helhetlig utredning av sykehusstrukturen før det skal investeres flere milliarder kroner i nye sykehusbygg, sier leder i Finnmark KrF,  Svein Iversen, før Bollestad fyrer løs:

– Folk i distriktene blør ikke saktere i nord enn i sør. Alta er et skremmende eksempel på mangelfull utredning og dokumentasjon av akuttilbudet. Måten befolkningen i Alta og Kautokeino er behandlet på er uverdig. Til syvende og sist kan det være et spørsmål om tap av liv og påføring av alvorlige  helseskader.

Ledet akuttmottak

Bollestad vet av erfaring hva hun snakker om. Hun har vært leder av et stort akuttmottak i Rogaland og er utdannet spesialistsykepleier. Hun stiller seg undrende til at politikere og lokalbefolkning aksepterer at det skal være flaks eller uflaks, dårlig eller godt vær, som skal avgjøre hvorvidt en tredel av befolkningen i fylket, Alta-regionen, skal få akutt hjelp med sykehuskvalitet når behovet er der. KrF-politikeren synes befolkningen i Alta er uvanlig tålmodig.

– Det er rystende å lese at et tre måneder gammelt barn med akutte pusteproblemer ikke kom til sykehus før det var gått 3,5 time. Det viser en mangel på respekt for folk. Ansvaret for dette ligger til syvende og sist hos Helse Nord, men det er skremmende at helseminister Bent Høie unngår å sikre at det framkommer kunnskap, fakta og vurderinger rundt akutt- og fødesituasjonen i Alta-regionen. For meg er det helt opplagt at helsemyndighetene må sørge for at Alta og Kautokeino får et mye bedre aktutt- og fødetilbud enn i dag, klargjør Bollestad.

Stoler på Oslo Economics

Bollestad er sterkt kritisk til nasjonal sykehusplan, som ikke gir noen føringer for hva som er akseptabel reaksjonstid, det vil si å kunne få akutthjelp på sykehusnivå. Bollestad og fylkesleder Iversen mener at det er helt naturlig å bygge akutt- og fødetilbud i befolkningssentrene i regionene.

– Jeg har stor respekt for Oslo Economics og utredningen som er gjort av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark. Det er ingen grunn til å tvile på den faglige kvaliteten eller objektiviteten. Samtidig må en slik utredning ha tillit i hele det geografiske miljøet, og det betyr at Helse Nord kun har en ting å gjøre; igangsette en lignende utredning som ingen kan betvile, klargjør Bollestad.

Hun mener at utredningen må være bred slik at alle forhold tas med, også sett ut fra ståstedet til Hammerfest og kommunene rundt byen. Hun peker på at folketall og folketallsutvikling nødvendigvis må ha en bred plass i utredningen.

– For meg er det ikke enten eller mellom Hammerfest og Alta når det gjelder akutt- og fødetilbud. Det må være et både og. Det må være et krav til minimumstilbud, klargjør Olaug Bollestad og legger til:

– Planleggingen av et nytt sykehus i Vest-Finnmark må stoppes fram til det foreligger en helhetlig utredning som belyser alle sentrale spørsmål, det være seg hvordan vi kan gi befolkningen i Vest-Finnmark raskest og best akutthjelp, økonomi, transportavstander, geografi og befolkningsutvikling.