Sara, innehaver av scooterbedriften ISAN, mener Kautokeino er en nei-kommune, der ingen får mulighet til å utvikle sine bedrifter.

– Kautokeino har vært en nei-kommune nesten så lenge jeg kan huske. Det er kanskje ikke rart at dette med barnefattigdom dukker opp, så lenge kommunen ikke sikrer seg nye arbeidsplasser som kan gi familiefolk inntekter. Hadde kommunen hatt en effektiv administrasjon som hadde klar beskjed om å si ja, så ville kommunen utviklet seg, mener bedriftseieren.

Desperat i media

Sara forteller om et titalls forsøk på å besøke ordføreren på rådhuset, uten hell. Han har også prøvd med mail, SMS-meldinger og Facebook, uten resultat.

– Jeg har forsøkt i hele vinter, forteller Sara.

Han hevder å ha flere viktige saker han skulle ha drøftet med ordfører Johan Vasara, og har behov for bare en halv time.

– Blant annet ønsker jeg å diskutere prinsipielle spørsmål med han omkring reinkappkjøringas framtid i Kautokeino. For å si det rett ut så lukter vi nå mer og mer på Alta for å gjennomføre flere reinkappkjøringsstevner. Vi fikk en enormt flott mottakelse på Kvenvikmoen fra motorklubben, og de snakker om at det kan la seg gjøre å bygge en permanent bane for reinkappkjøring. Jeg er forundret over at Kautokeino kommune synes å være så passiv. Tenk på hvor mye turister som trekkes til vårt område for å se nordlyset og oppleve vår kultur. Vi som driver med reinkappkjøring må ha visjoner for framtida og det er her jeg mener ordføreren er viktig. Egentlig er det nokså desperat av meg å kontakte media for en slik sak, men hvis det skal skje noe i kommunen, så er det kanskje det som skal til, sier John Isak Sara.

Han sier de allerede i november startet forsøket på å få tak i ordføreren, men har så langt ikke lykkes.

Viddas rein prioritert

Johan Vasara sier til Altaposten at Duotta Hearggit/Viddas Rein er prioritert.

– Det er synd at John Isak Sara reagerer på denne måten, all den tid kommunen har prioritert Sara og Duottar Hearggit (DH) med både kommunale tilskudd og to år på rad som førsteprioritet når det gjelder spillemiddelsøknader. Det er et omfattende arbeid der jeg mener administrasjonen vår gjorde veldig mye for å sikre DH finansiering i fjor, og for å sikre at DH er med i spillemiddelrunden som behandles politisk av fylkestinget i juni.  At jeg ikke har anledning til å møte han personlig, betyr ikke at saken står stille. Vi har forsikret at DH er med på runden, og jeg regner med at vi også blir å gjøre et fremrykk mot fylkestinget for å få velvilje derfra når spillemiddelsøknadene skal opp til behandling, sier ordfører Vasara.

Mistet en etablering

Da Sara skulle etablere en servicebedrift for bobiler etter å ha fått tildelt tomt, fikk han ikke bygge noe fordi kommunen – ifølge Sara – brukte tre år på å sørge for oppmåling. Dette tilfellet ligger noe tilbake i tid.

– Da disse årene var gått hadde interessen forsvunnet fra dem som ville bygge en servicebedrift sammen med meg. Her kunne vi ha skapt sju arbeidsplasser, men dette ble det ikke noe av, sier Sara.

Nå er han lei av å ikke få kontakt med ordføreren i Kautokeino.

Vasara sier kommunens utviklingskonsulent kan være bra å kontakte.

– Vi jobber med næringsutvikling hver eneste dag, det er et viktig arbeid for enhver kommune. Har ikke ordføreren anledning til å møte, så har vi en utviklingskonsulent det går an å be om møte med. Den stillingen er viktig og jeg er i kontakt med han omtrent daglig i forbindelse med ulike saker, sier Vasara.