– Er det en feil, eller er dette et kommunalt tyveri, spør en huseier i Gakori som har store problemer med å forstå logikken.

Han har et hus fra 80-tallet, uten pipe og uten ovn, men blir likevel avkrevd feieavgift.

– Hvordan skal man feie pipa på et hus som ikke har pipe, spør mannen, som ikke synes han får ordentlig svar fra Alta kommune.

Beklagelig

Kommunalleder for drift og utbygging i Alta kommune, Bengt Fjellheim, beklager hvis noen ikke har fått svar fra kommunen på spørsmål om feieavgiften. Fjellheim mener reglene er helt klare for feieavgiften: Har du pipe og ildsted, så skal du betale avgift.

– Om du fjerner ildstedet og fortsatt har pipe, så skal du stadig betale feieavgift. Får du fjernet ildstedet og tettet røykrøret, altså at det blir plombert, så skjer det etter en prosedyre der man søker brannvesenet. Det blir foretatt en inspeksjon, så kan man få tettet røykrøret og så vil feiervesenet plombere pipa. Og da kan man etter søknad slippe å betale feieavgift, sier kommunallederen.

Formell søknad

Fjellheim understreker at det er helt greie formaliteter knyttet til dette, man må søke skriftlig om fritak for feieavgift etter at røykrøret er plombert.

– Det kan kanskje høres litt tungvint ut, men slik er reglene, og hvis folk ikke får svar når de har forsøkt å kontakte feiervesenet, sjefen for forebyggende avdeling eller brannsjefen, så må de kontakte meg. Reglene er klare og etter søknad blir det foretatt befaring som vil avgjøre om det er mulig å tette røykrør, sier Bengt Fjellheim.