19. januar i år ble Alta Kraftverk kjørt på en måte som kan gi millionbot. Da sank vannføringen i løpet av fire timer så kraftig at det sannsynlig har ført til at deler av elva har blitt tørrlagt, og at lakseyngel har strandet.

«Etter NVEs foreløpige vurdering er overtredelsen av manøvreringsreglementet uaktsom. Den regionale driftssentralen burde oppdaget at settpunktet ikke var justert i henhold til gjeldende drift. NVE mener dette er en alvorlig hendelse sett i lys av at vassdraget inngår blant de nasjonale laksevassdragene», skriver NVE i et ferskt brev til Statkraft.

– Er alvorlig

Virksomhetsleder for miljø, park og idrett, Jon-Håvar Haukland, har jobbet mye og lenge med manøvreringsreglementet for Alta Kraftverk. Han mener at det som her skjedd er alvorlig.

– Det er lagt ned et omfattende arbeid gjennom forskning, undersøkelser, vurderinger og tekniske installasjoner i kraftverket for å oppnå best mulig manøvrering av kraftverket  i konflikten mellom laks og kraft. Kraftverket er utstyrt med automatisk omløpsventil for å hindre brå vannstandsreduksjoner ved uforutsette hendelser. Dette utstyret forutsetter imidlertid kontinuerlig oppfølging og justering. I dette tilfellet har Statkraft verken brukt sin kunnskap eller sitt tekniske utstyr for å hensynta laksen. Det er svært skuffende at kompetansen i driftssentralen ikke er bedre, sier Haukland og legger til:

– Her var ikke omløpsventilen stilt inn i forhold til aktuell driftsvannføring. Dette er en grov rutine- eller kunnskapssvikt. Det er dokumentert stranding av laksunger i Altaelva ved store og raske vannstandsendringer ved vannføring rundt 30 kbm/sek,  som i dette tilfellet. Det er likevel godt å se at Statkraft selv har meldt det alvorlige tilfellet til NVE, og dermed viser at de tar dette alvorlig.

Pressetalsmann Knut Fjerdingstad i Statkraft har følgende kommentar:

– Statkraft har mottatt varsel om overtredelsesgebyr og tar dette til etterretning. Vi vil understreke at vi tar denne saken alvorlig og beklager hendelsen. Vi kan også opplyse at NVE og reguleringsrådet (ALI) ble varslet umiddelbart etter hendelsen.

Stor undring

Altaposten omtalte tidligere i vinter bekymring fra flere elvekjennere og lokalbefolkningen langs Altaelva. Frykten var at kraftverket hadde sluppet ut betydelig mer vann en periode enn normalt, noe som hadde ført til at isen nærmest «lettet» enkelte steder. Produksjonssjef for Statkraft region nord, Torill Sommerli, sa da til avisa at kraftverket var kjørt reglementert.

– Vi har kjørt korrekt vannføring siden november, så hvis det har vært steder hvor elva har virket unormal, må dette ha med temperatursvingningene å gjøre. Vi har rapport en liten hendelse sist uke, der vi kjørte litt mindre vann enn i fjor på samme tid. Det ble utført noe reparasjonsarbeid – og da senket vi utslippet fra 31 til 25 kubikk over en firetimers periode. Men at dette skulle ha noen påvirkning, det tviler jeg på, klargjorde Sommerli.

NVE reagerer

NVE overvåker kraftverksregulantene og påser at de kjøres i henhold til manøvreringsreglement. For Altaelva er det vinterkjøringen av kraftverket som er mest kritisk for oppvekstmiljøet til laksen, og som kan gi størst skadevirkninger.

I 2010 ble det vedtatt et varig manøvreringsreglement etter flere prøveperioder. Et av forholdene som ble påpekt, var at raske vannstandsendringer i Altaelva nedenfor kraftverket var skadelige på laksebestanden og derfor uønsket. Kravet er spesifisert og konkret og i isløsningsperioden skal det være jevn vannføring:

«Driftsvannføringer mellom 16 m3/s og 33 m3/s skal ikke endres raskere enn 2 m3/s pr. døgn.»

Store bøter

Ifølge NVE er det snakk om en følgefeil etter feilsøking av transformatorkjøling. Aggregatet møtte kjøres ned da det ble målt høy temperatur. Ringventilen, som skal hindre brå vannstandsreduksjoner, ble aktivert. Ringventilens kapasitet må imidlertid innstilles på den vannføringen som til enhver tid går gjennom turbinen. Dette var ikke gjort. Konsekvensen var at vannføringen sank med 7,8 m3 /s i løpet av 4 timer. Dette ble først rettet opp da driftssentralen oppdaget at settpunktet for ringventilen ikke var på aktuell driftsvannføring.

NVE har bare varslet at de vurderer å bøtelegge Statskraft. At det blir bot levner ikke brevet særlig tvil om, og NVE sier at boten da vil bli satt ut fra virksomhetens økonomiske evne, og alvorlighetsgraden i det som har skjedd. Dem vi har snakket med tror at vi snakker om en bot på flere millioner kroner.