Mannen i 40-årene fra Kautokeino har i Indre Finnmark tingrett ikke erkjent seg skyldig i å oppgi feil informasjon til NAV, som førte til at han fikk utbetalt 77.723 kroner i dagpenger.

I dommen heter det at han i perioden 25. april 2013 til 14. juli 2013 i Kautokeino eller andre steder, forledet NAV til å utbetale dagpenger, idet han gjennom elektroniske meldekort til NAV opplyste at han ikke var i arbeid.

I samme periode var han i arbeid i 100 % stilling. Differansen var på 427,5 timer.

Mente han misforsto

Mannen forklarte for retten at siden han ble ilagt en forlenget ventetid, trodde han at han ville han få dagpengene for denne perioden utbetalt senere. Han trodde også at han totalt sett ville motta samme beløp i dagpenger, men at utbetalingsperioden ville forskyves.

Det var ikke retten med på.

– Retten fester ikke lit til tiltaltes forklaring om at han trodde at siden han ble ilagt en forlenget ventetid ville han få dagpengene for denne perioden utbetalt senere, og ville motta samme beløpet i dagpenger, men at utbetalingsperioden ville forskyves. Tiltalte visste ikke selv hvor denne informasjonen skulle komme fra og trodde det var hans egen oppfatning av regelverket. Det fremstår som en oppkonstruert forklaring for å unngå straff, heter det.

Videre heter det at mannen ikke skjulte at han jobbet hos daværende arbeidsgiver.

– Han uttalte også at han trodde at NAV var kjent med dette via Arbeidstakerregisteret og at det var informasjonsflyt mellom de ulike offentlige systemene. Retten fester ikke lit til tiltaltes forklaring om at innrapporteringen skyldes at han misforsto vilkårene. Etter rettens syn hadde han utvilsomt uberettiget vinnings hensikt, besluttet retten.

Mannen i 40-årene dømmes til 30 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år. Han må også betale 5.000 kroner i saksomkostninger.