Etter å ha truffet på en beltevogn i Rafsbotn-området valgte en «ivrig hobbyfotograf» å legge seg på hjul etter vogna, på jakt etter fotomotiv. Flere ganger passerte han beltevogna, og stilte seg i grøftekanten for å ta bilde.

Det skulle han ikke gjort.

– Jeg stanset først i Rafsbotnlia, og tok bilder av beltevogna som passerte. Etter at de passerte ventet jeg en stund, startet etter og passerte dem oppe på Sarves. Her stilte jeg meg ved parkeringsplassen til scooterløypa og tok nye bilder. Deretter kjørte jeg forbi dem ved Nipi-vannet, passerte dem og stilte meg for å vente på dem, på parkeringsplassen til hyttefeltet og Røde Kors-hytta. Men da svingte de inn ved siden av meg, ba meg oppgi navn og legitimere meg, noterte seg kameramodell og ba meg slette bildene. Jeg ble litt svett og rett så overrasket, da jeg trodde det var greit å ta bilde av militære kjøretøy som kjører langs vei, sier mannen, som ønsker å være anonym, til Altaposten.

Slettet bildene

Han understreker at han respekterer beskjeden han fikk om å slette bildene.

– Jeg sa til dem at jeg regnet med det var lov til å ta bilder, så lenge de kjørte etter offentlig vei. Jeg skal innrømme jeg ble litt skjelven for om jeg hadde brutt et fotoforbud og kunne vente meg reaksjoner, sier mannen.

Selv regner han med det var oppførselen hans som utløste reaksjonen fra personellet i beltevogna.

Mistenkelig oppførsel

Det bekrefter pressesjef for øvelsen Joint Viking, Ivar Moen:

– Slik du gjengir det, så vil jeg tro personellet på beltevogna har reagert på oppførselen til fotografen. Det er ikke noe forbud mot å ta bilde av militære kjøretøy langs offentlig vei, understreker han.

– Men jeg ønsker å henstille alle om å ikke opptre uaktsomt rundt militære kjøretøy. Da utsetter man både seg selv og de militære for fare. Er det ønske om bilder av militære så kontakt personellet og avklar dette på forhånd. På den måten ivaretar vi sikkerheten til begge parter, for det er mange tonn som er i bevegelse når militære kjæretøy forflytter seg.

Moen sier at eventuelle områder hvor det finnes fotorestriksjoner vil være skiltet godt.

– Slike områder finner vi eksempelvis på Banak og Garnison Porsanger. Utover det er det ikke noen restriksjoner, med unntak av restriksjonsområdet for droner. Er det fotoforbud, så vil det være skiltet, sier han.