Etablering av fiskemottak på Storekorsnes er blant de lokale tiltakene som NSR sitt avgåtte sametingsråd har gitt støtte til, og som sittende råd også har bevilget penger til.

Bjørn Ronald Olsen, som skal starte fiskekjøp på Korsnes, sier at alle papirene nå er på plass og at selskapet tar sikte på å sette i gang ombygging på fiskebruket på Storekorsnes, hvis mulig før påske.

– Jeg er gjort oppmerksom på at vi har fått et tilskudd fra Sametinget til bruket, men har ikke mottatt papirene ennå. Men vi er klare til å peise på og sette bruket i stand, det som har tatt tid etter overtakelsen er en del byråkrati, sier fiskekjøper Olsen som driver fiskerikonsernet Cape Fish Group AS. Et annet av selskapene, Storbukt fiskeindustri AS, omsatte i fjor for 170 millioner kroner.

Ressursrettigheter

NSR vil denne uka fremme en egen «sjøsamisk strategi» for Sametingets plenum. Punkter som bedre mobilnett og fiskemottak som står på programmet.

I en pressemelding fra NSR går det fram at de mener det trengs et krafttak for sjøsamisk kultur. Silje Karine Muotka går i strategien gjennom de mange tiltakene som er foreslått tidligere.

– Er det noe i strategiforslaget deres som vil være kontroversielt?

– Hvis noe så kanskje det vi fremmer med tanke på rettigheter til ressursene. Vårt syn er at folk nært ressurene har rettigheten til dem, sier Muotka i NSR, som tidligere var sametingsråd for næringsspørsmål.

Muotka sier det har vært et stort engasjement rundt arbeidet med sjøsamisk strategi, hvor folk og kommuner har deltatt aktivt.

Øke verdiskapingen

– Det er en stolt dag for meg å kunne legge frem denne strategien som vi gikk til valg på å gjennomføre. Strategien har god forankring i sjøsamiske organisasjoner, sier Muotka.

I strategien er det nevnt rettigheter til sjølaksefiske, muligheten for økt verdiskaping i sjøsamiske områder og markedsløft for matprodukter fra sjøsamiske områder.

Rettigheter til ressurser

– Lokal mat fra arktiske strøk har potensial for utvikling. Derfor er det tatt initiativ til et nordnorsk samarbeid om en felles matvarestrategi og matopplevelser. Både mat fra marine næringer, landbruk og reindrift skal inkluderes i denne spennende satsingen, som kan bidra til å øke verdiskapingen i sjøsamiske områder, sier Muotka.

Hun slår fast at det blant annet må gjennomføres rettsprosesser for å sikre sjøsamiske rettigheter til fisk og andre marine ressurser, om det ikke lar seg gjøre å få en politisk omkamp om kystfiskeutvalget.

Politisk mening

– Vi anser dette sametingsplenum som en god anledning til å få satt denne saken på kartet. Vi ser at sametingsrådet med Ap, Høyre, Arja og den frittstående sametingspresidenten ikke har klart å produsere politiske saker, så denne saken blir vårt bidrag til at de folkevalgte får fylt også denne uken med meningsfylt politisk arbeid, sier Muotka.