2016 ble et annus horribilis i Alta for verdens største bilmerke, med sjette plass på salgsstatistikken. Men i 2017 har Harila slått kraftig tilbake.

– I dag feirer vi med kake, sier markedsansvarlig Nina B. Jensen.

Harila og Toyota er nr 1 i Troms og Finnmark på personbilsalg ut februar måned med 104 biler. Nærmeste konkurrent er faktisk Volvo, et annet Harila-merke her i Alta, med 65 solgte personbiler i de to fylkene. Begge deler er en dobling sammenlignet med de to første månedene i 2016.

Velger hybrid

Også i Alta isolert er Toyota nr en, med 37 nye biler, både person- og varebiler. Volkswagen er nr to med 25 biler, mens Volvo er nr tre med 14 biler.

Av de 104 solgte Toyota-personbilene i Troms og Finnmark har hele 80% hybridløsning.

– Det blåser en hybridvind over Nord-Norge. Våre hybridkunder er også blant våre mest fornøyde kunder. Vi har et godt og variert modellspekter, som bidrar til at hybridandelen blir så stor, forklarer Jensen.

I januar lanserte Toyota C-HR, som selvfølgelig er en hybrid, det vil si at den går på både strøm og fossilt drivstoff.

– I tillegg opplever vi at de mindre personbilene som Yaris og Prius har god oppsving i markedet. Hybrid har vært et satsingsområde for oss de siste årene, så vi er svært fornøyde med å se at det vi jobber fram mot viser resultater, sier Jensen.

Færre feil

Fordelene med hybrid, og også med elbil, for den saks skyld, er driftssikkerheten. Bilene har færre feil og ikke samme behov for vedlikehold som følge av slitasje på bremser, gir og andre systemer.

– Kjøreopplevelsen er det også mange som setter pris på, da hybrid er stillegående, lettkjørt med automatgir og føles behagelig på veien. Det er klart vi er fornøyd og svært takknemlig, sier daglig leder Leif Rasmussen på Harila i Alta.

I oktober ansatte han Oskar Langli som ny Toyota-selger. Og kanskje er det en «Langli-effekt» vi nå ser?

– Det er vel flere effekter som gir positive resultater, men Oskar skal absolutt ha kred for sitt bidrag. Den viktigste suksessfaktoren ligger nok i modellutvalget vi nå presenterer, med ny C-HR, Rav4 hybrid, utvidet varebilsortement og ikke minst alle nyhetene fra Volvo, sier Rasmussen.