– Nå skal Altalaksen få smake ekte isbjørn. Jeg gleder meg, smiler Sindre Blindheim (15).

Guttedrømmen

I dag stimer folk sammen i BUL-hallen med forventninger om store opplevelser i sommer. De er ikke alene. På Svalbard lever en guttedrøm.

Hjemme i Longyearbyen har det vært en merkelig vinter med først mildvær, så hard kulde. Først ingen snø så kom så mye at det gikk snøskred midt i byen. Unggutten har tatt livet med ro, og puslet med yndlingshobbyen; å binde laksefluer.

Omgitt av fjær fra eksotiske fugler, og med hunden som nysgjerrig tilskuer skaper han mini-kunstverk med skarpe kroker.

I HØYESTE GRAD MED: Hunden Ailo er ivrig tilskuer til Sindres hobby, og har gitt hår til denne flua. Foto: Ole Magnus Rapp

Ekte vare

Hunden «Ailo» er samojed og til forveksling lik isbjørn. Også den har lånt pels til Sindres kreative fluer. Her inngår også hår fra ekte isbjørn, gjerne farget oransje. Det er disse han har tro på foran sommerens fisketur til drømmeelva; Alta.

– Sist sommer fikk jeg min første laks. En 2,5 kilos tok på en av mine egne fluer i Sylteelva ved Molde. Da var jeg også på ungdomsleir i Alta, der fikk jeg hjelpe til når en fisker landet en laks på 22 kilo. Laksefiskeren inviterte meg på fisketur kommende sommer. Gjett om jeg gleder meg, sier Sindre som vet at det er tatt laks på over 30 kilo i Altaelva. Forberedelsene er i gang, og flueboksen fylles med kreative mini-kunstverk.

Her er Sindres drøm; stor laks i Altaelva. Disse er tatt av Hertugen av Roxburghe og hans følge. Foto: Ole Magnus Rapp

Stor presisjon

Han følger faste prosedyrer når fluen bindes. Kropp, hale, vinger, fjær og annet fargerikt festes med tråd, lim og lakk. Metalltråder kan surres rundt kroppen, og alt skjer med stor presisjon i et lite format.

Noen fluer lages etter en fast mal, andre kan en bruke mer fantasi på.

Sindre Blindheim fikk kontakt med fluebinding fra en av de voksne på ungdomsklubben. Han ble raskt interessert, og sammen med foreldrene skaffet han seg nødvendig grunnutstyr. Han er kreativ i jakten på fjær og hår, noe bestille på nettet, annet hentes fra skinnluer, eller fås i lokale forretninger.

Imponerende

Det meste av fargerike fjær kan bestilles via nettet, men Sindre vil gjerne lage egne fluer av lokale råvarer. I «Sindre special» inngår også rype og fjellrev, isbjørn og litt «Ailo».

Dessuten vet han at Altalaksen har sans for fluen Green Highlander. Lokale patrioter holder seg til fluen Phatagorva, som er oppkalt etter et av områdene i elva. Sindre har laget begge, med imponerende resultat.

VÅPEN FOR FANGST: Denne lakseflua inneholder farget isbjørnhår, og skal være Sindres hemmelige våpen overfor Altalaksen. Foto: Ole Magnus Rapp

Eksport

Ungguttens fluer flyr også sørover. Hittil i vinter har han solgt mer enn 100 egenproduserte laksefluer via internett. I fjor sommer solgte han en flue til Tana, og like etter meldte kjøperen at han hadde fått to skikkelig store lakser på Sindres flue.

Utseende på fluen kan være viktig, og både laks og ørret vet hva de vil ha. Størrelsen på flua kan også spille inn, og den må trigge fiskenes til å gape over.

Flue i hatten

Fluebinderen synes også det var morsomt at mamma Elin Blindheim pyntet hatten sin med en av hans fluer på det årlige kvinne-lutfisklaget. Pynten skapte hyggelig oppmerksomhet.

Sindre er med i et stort nettverk av fluebindere, som utveksler erfaring og metode via nettet. Han har venner på de fleste kontinenter, som alle har fluebinding som rød tråd.

Verdens beste

– Jeg har lært mye av Long Nguyen i Oslo som i en konkurranse ble kåret som verdens beste fluebinder. En av hans fluer ligger det 16 timers arbeid bak, sier Sindre Blindheim. Han har invitert kameraten nordover, og kanskje kommer han til sommeren.

Nå går unggutten i 10. klasse på Longyearbyen skole, og fremtidsplanene er klare. Etter en aktiv sommer med flere planlagte fisketurer til Alta og på Svalbard, satser han på en litt spesiell videregående utdanning til høsten. På Grong i Nord-Trøndelag er det en sportsfiskelandslinje, og der håper 15-åringen på plass. Like ved er det flere berømte lakseelver, og allerede lager han Svalbard-fluer han tror den lokale laksen vil foretrekke.