Så langt denne vinteren har seks vogntog havnet i grøfta mellom Kautokeino og riksgrensen, i tillegg til de som kjører ut på veien ned mot Alta.

Smal veibane

Ansvaret ligger naturligvis hos de som fører kjøretøyene, men den smale veibanen skaper åpenbare utfordringer. Lensmannen i Kautokeino, Klemet Klemetsen, mener  de aller fleste langtransportsjåførene er erfarne og tar sine forholdsregler, men likevel kan det gå galt.

–  Nå har de fleste havnet i grøfta på høyre side, men det er ofte svingene og kurvene på veien som avgjør vanskelighetsgraden. Er veien eksempelvis dårlig skrapt, så kan det oppstå situasjoner der veibeskaffenhet har betydning, beskriver Klemet Klemetsen.

Behovet for en oppgradering av innfartsåra er stor. Ofte er det veiskuldre som gir etter.

– Veien er en del av forklaringen på de mange ulykkene, sier lensmannen. Som sier han forventer at E45 blir noe helt annet enn riksvei 93, når standard og beskaffenhet blir mye bedre.

For stor fart

I går kom nok en trailer for langt ut på veiskulderen og endte i grøfta. Lensmannen i Kautokeino, Klemet Klemetsen, sier hans betjenter i denne saken mener for stor fart trolig er årsaken til utforkjøringen. Fra operasjonssentralen fikk avisa opplyst at politiet sikter sjåføren for uaktsom kjøring.

26. januar i år kjørte en tom Gilde-trailer av veien litt nord for Kautokeino. Traileren var skodd med gode vinterdekk. Sjåføren fikk i dette tilfellet en smell og klagde over smerter. Han ble derfor kjørt til helsesenteret i Kautokeino for sjekk og observasjon, kunne bergingsbilsjåfør Heiki Saari fortelle til avisa. I området var det nullføre, snødrev og veldig løse vegskuldre på grunn av mildværet.

Ei uke før dette, den 19. januar, blåste en estisk trailer til skogs. Også den hendelsen skjedde nord for Kautokeino rett før krysset til Bredbuktnes. Traileren var på vei nordover og skal ifølge sjåføren ha truffet snøskavler i veibanen, kombinert med sterk vind som gjorde at ekvipasjen ble presset i grøfta.

Også tørr vei

2. januar ble det meldt om en utforkjøring rundt fem kilometer fra Maze. Her også hadde en trailer havnet utfor veien, meldte politiet på twitter.  I mai i fjor satt en trailer fast i grøfta øverst i Kløfta, der den hadde glidd ut, mens det i juni hadde veltet et vogntog med fisk mellom Kautokeino og grensen. Det har til tider vist seg at is og delvis dype spor gjort veien ekstra farlig.

  • En svensk sjåfør omkom i de såkalte S-svingene ved Ausi.