Trange fellesrom med smørere fra alle landets klubber er historie for Alta-smørerne under de største rennene sør i landet. Det sørger en helt ny smørehenger for. Vogna tas for første gang i bruk under Hovedlandsrennet på Tolga i helga.

– Det har vært mye fokus på fluorproduktene og det handler i første omgang om HMS (helse, miljø og sikkerhet). Vi ønsker at våre folk skal jobbe under trygge forhold og med egen vogn som har innlagt ventilasjon er dette ivaretatt på beste måte, sier Ronny Nilsen i Alta IFs skigruppe og Nordlysbyen ski.

Han har fått en slektning som bor rett ved Gardermoen og er aktiv i Ullensaker skiklubb til å ta ansvar for vogna når den ikke er i bruk.

– Kanskje kan også hans klubb benytte seg av den når ikke vi bruker den selv, legger Nilsen til.

For håpet er at smørevogna skal brukes så mye som mulig.

– Den er tilgjengelig for alle klubber fra Alta, om det er langrenn eller skiskyting, senior-NM eller juniorløp. De som deltar i denne ukas brann-NM kunne også fått låne den om det ikke var for at det kolliderte med Hovedlandsrennet, sier han med et smil.

Store besparelser

Da ideen om å bygge en slik vogn dukket opp var det i første rekke av HMS-grunner, men også av økonomiske årsaker. Da Alta-firmaet SmartDok så profileringsmuligheter i prosjektet vil vogna sørge for nettobesparelser fra første dag.

– Å leie smørebu koster gjerne 6000-7000 kroner under de nasjonale rennene. Å leie plass til egen smørevogn koster 2000 kroner. I tillegg slipper vi å leie varebil til utstyret. Det eneste vi må tenke på nå er å leie en bil eller minibuss som har lov å trekke vogna, mens resten kan være mindre biler, sier Nilsen som i utgangspunktet hadde et prosjektbudsjett på 110.000 kroner.

– Byggingen, og spesielt ventilasjonen, ble litt dyrere enn beregnet så vi havner nok på en pris på 130.000 når vi tar med alt, sier han i dag.

Etter det A-sporten erfarer har nevnte Alta-firma påtatt seg, om ikke hele sluttkostnaden så i hvertfall det opprinnelige budsjettet.

Talvik tilbake på kartet

Per Erik Bjørnstad, Stig Birkeland, Frode Wilhelmsen og Sven Tore Nilsen skal i helga sørge for gode ski til de 18 utøverne som har tatt turen fra Alta til Hovedlandsrennet for 15-16-åringer. Blant disse 18 finner vi talvikingene Viktoria Håkonsen, Elise Barbo og Marianne Bredal Hansen som alle stiller i klasse J15.

– Det er utrolig artig at Talvik er representert her. Skal jeg tippe så er det trolig første gang siden Andres Nygaard at talvikinger har deltatt på Hovedlandsrennet, sier Frode Wilhelmsen.

Første konkurransedag er i morgen fredag når fristil står på programmet. Lørdag er det sprint før Hovedlandsrennet avsluttes med stafetter søndag.