Stig Anton Eliassen i Alta event fastslår at kvalitetstid uten mobiltelefon er avstressende for moderne mennesker,

– Offline er i dag uforstyrret og eksotisk luksus. Turistene våre synes det er deilig, mener  Stig Anton Eliassen i Alta Event AS.

Mollisjok spesiell

Med scootere på rekke og rad tar Alta Event fremmedfolk med opp i fjellene og inn på vidda. De kjører dagsturer med nordlys i sikte til Halddetoppen, og scootersafari med overnatting til steder som Karasjok og Kautokeino, samt fjellstuene Mollesjok og Jergul.

– Mollesjok er spesiell, for der fins det ingen mobildekning, sier Eliassen, som logisk nok kunne forvente mugne gjester, viftende med telefoner og nettbrett uten grep om virkeligheten.

– Med det samme får alle panikk. Men når den første skrekken har lagt seg, så roer det seg til gangs. Et par dager senere er de himmelsk oppladet, og sier at det var deilig å være offline, sier turoperatøren.

Bedre atmosfære

At offline er en del av levebrødet er å ta hardt i. Men det er helt klart en del av totalopplevelsen, og Stig Anton og co oppsøker allerede bevisst strekninger med svak dekning.

– Jeg tror det blir en sak i seg selv om noen år, å reise på ferie og si at nå går man offline en stund. Mobilverden og nettbrettverden er hard mot oss, krevende på alle måter. Vi trenger i blant å trekke ut støpselet.

Stig Anton sier han merker en ny og bedre atmosfære, når streker og antenner faller ut på gjestenes elektroniske dingser.

– Samtalen rundt bordet går bedre. Samholdet øker, og folk slapper mer av og lytter bedre til hverandre. Et ektepar kom til meg og sa de var forfær fordi ungene spilte kort sammen på fjellstua. Ellers satt de bare med hver sin dings som plinget, sier Eliassen at foreldrene sa.

Nytt for noen

Bedrifter som vil teambuilde er en typisk kunde for Alta Event, og Eliassen sier at dette er folk som er på nett så det holder.

- Det merker vi straks vi igjen kjører inn i et område med dekning. Da piper og plinger det fra alle jakkelommene, og straks vi stanser, er det fram med telefonene og prating og teksting. Atmosfæren og samholdet er heller ikke det samme når vi overnatter på fjellstuer med dekning, sier han.

– Har noen grupper trekt bestillingen når de får vite at det blir steder uten nett?

– Nei, ingen har trekt seg. De blir mer nysgjerrige. Syns at det høres spennende ut. Det er en ny opplevelse for mange, dessuten lærer man fort at når det ikke er dekning, ja så er det ikke dekning, sier Eliassen.