For tre uker siden reåpnet «Blomsterpikene» i nytt og mye større lokale i Løkkeveien, og i dag åpnet salongen «Hår» dørene i den samme gata. Fellesnevneren for de fire kvinnelige gründerne er at de ønsker å skape sin egen arbeidsplass med et yrke de trives med.

Bedre tilgjengelighet

– Vi har vel aldri sett på oss selv som gründere, vi bare elsker å holde på med blomster. At «Blomsterpikene» snart fyller fem år er utrolig artig, sier daglig leder Elisabeth Berntzen.

Da Altaposten var innom i formiddag var det et jevnt sig av kunder til blomsterbutikken, som eierne nå mener er bedre designet for både dem og kundene.

– Vi har større plass, mer fleksible åpningstider og bedre kundeparkering. Og ikke minst så har vi mye enklere varelevering, noe som er spesielt viktig i forbindelse med begravelser, sier Berntzen, som har drevet Blomsterpikene i Parksenteret sammen med Ingvild A. Utkilen.

Nå har de innredet lokalet der restauranten Han steike i sin tid lå.

Elisabeth Berntzen Foto: Vidar Kristensen

God atmosfære

Torill Rye og medeier Vivian Ingebrigtsen Myrland har på sin side overtatt lokalet der mobilbutikken Snakk i sin tid lå. Da ny salong skulle designes og innredes, var damene opptatt av at det skulle legges stor vekt på atmosfære.

– Dette skal være et godt sted å komme, her skal man få lov til å senke skuldrene og få roen. Vi ønsker at kundene skal få en opplevelse av kvalitet og eksklusivitet, sier Rye.

Hun forteller om en kjempeartig, mens også knalltøff tid fra den dagen hun og Ingebrigtsen Myrland bestemte seg for å slutte hos Kreativ frisør for å stå på egne bein, til salongen åpnet i morges.

Skal ikke vokse

– Læringskurven har vært bratt. Vi startet med et enkelt kurs om skatt og moms, for man skal ikke tulle med skattemyndighetene. Deretter fant vi et lokale som er bra, også bygde det seg gradvis på. I forhold til planen så er vi en måned forsinket, men det var nødvendig for å få alt på plass, forteller Rye.

I stolen sitter kunde nummer to på åpningsdagen, Ingrid Lundmark.

– Jeg var hos Toril for mange år siden, og tenkte denne gangen at jeg ville prøve å gå til henne i ny salong. Og da jeg kom inn døra tenkte jeg at her er det fin og god atmosfære. Også er det god kaffe, forteller Lundmark.

Ambisjonen er ikke å vokse mot himmelen. Det første året skal de to frisørene bruke på å jobbe seg inn i markedet og fylle listene sine. Kanskje kan det bli tid og rom for å utvikle noen nye ideer etter det første driftsåret.

Mye å gjøre for alle

– Var det behov for flere salonger i byen?

– Mange sier «er det ikke frisører nok», men det blir ikke flere av at vi starter for oss selv – det blir bare flere valgmuligheter. Jeg tror det er bra at folk kan gå og prøve litt forskjellig, sier Rye.

Hos konkurrenten Hårdesign finner vi kvinnenettverket Qvanns leder, Camilla Haldorsen Bech. Hun slår fast at gründerånden blant kvinner blomstrer i Alta. Og at det er mer enn nok å gjøre for de ni hårsalongene som nå er i drift.

– Antallet frisører har vært ganske stabilt i flere år nå, men det har vært en viss sirkulering internt i bransjen. Det er ikke unaturlig at flere går etter både bedre lønn og miljøforandring. Sånn er det i andre bransjer også, fastslår Haldorsen Bech.