Hendelsen i Korsfjord i helga, der tre og en halv måned gamle Mina fikk store pusteproblemer burde vært løst med legeressurs fra Alta. Det mener kommunelege Olav Gunnar Ballo i Loppa.

– Jeg må understreke at jeg har full forståelse for at situasjonen som beskrives ble oppfattet som traumatisk, og selvfølgelig skal alle strekke seg så langt som mulig når en slik situasjon oppstår. Men Alta er en kommune på over 20.000 innbyggere, med organisert primær- og bakvakt på legevakta. I Loppa har vi én lege på vakt i helgene. Når denne legen ble bedt om å dra ut på dette oppdraget stiller han selvfølgelig opp. Men det førte også til at Loppa var uten lege i det hele tatt i fem timer, mellom 23.30 og 04.30. Det er ikke akseptabelt, sier Ballo.

Den «riktige» måten å løse dette oppdraget på ville ifølge Ballo være at lege startet ut med bil fra Alta samtidig som legeskyssbåten gikk fra Øksfjord.

Legeskyssbåten er nemlig ikke utstyrt med lege, ei heller akuttsykepleier.

– Det er den aktuelle kommunes lege som skal bli med ut på disse oppdragene. Unntak kan være der man har mye tid å spare, eksempelvis ved utrykning til Stjernøy. Men at Loppa skal ofre sin beredskap for å håndtere oppdrag i Alta, som kunne vært løst med tilnærmet lik tidsbruk – kanskje til og med raskere, det er alvorlig. Reiseavstanden fra Alta til Korsfjord er kortere enn fra Loppa til Korsfjord, da blir det ekstra meningsløst. I kommunens ROS-analyser skal slike forhold tas høyde for, hvordan man skal kunne gi et tilfredsstillende helsetilbud til sine innbyggere – eksempelvis når det er dårlig vær, sier Ballo.

Mandag setter han seg derfor ned i møte kommunelegen i Alta, Frode Øvrejord. Her skal grensedragning på plass.

– Vi må gå nøye gjennom geografien i Alta og Loppa, og se se på hvilke grenser som skal være gjeldende, eksempelvis kan både Stjernøya og Tappeluft være hensiktsmessig å rykke ut fra Loppa i stedet for fra Alta. Men østsiden av Altafjorden skal åpenbart dekkes av lege fra Alta. Kartet og grensedragningen må også de på 113-sentralen få med seg, så ikke de ender opp med å rekvirere lege fra Loppa for oppdrag som bør løses av lege fra Alta, sier han.

– Det er noe av det vi må få svar på. Her har neppe turnuslegen ved legevakta i Alta hatt de riktige geografikunnskaper, samtidig styres 113-sentralen fra Sør-Varanger, kanskje de trodde ambulansebåten var bemannet med lege. Men det er den altså ikke.

Kuttet i tilbudet

Den tidligere stortingspolitikeren konstaterer at beredskapen som legeskyssbåten utgjør er blitt svekket gjennom årene.

– Her virker det som at det var en riktig vurdering å ta med lege, men denne burde etter min mening kommet fra Alta i stedet. Det kan uansett ikke være slik at Loppa skal ha beredskapsansvaret for store deler av distrikts-Alta, det blir helt feil.