Ulf Stian Andersen har stilnet skeptikerne. Nå går han og broren Viktor med byggeplaner for dykkerfirmaet sitt.

Det var flere som spådde en rask slutt for brødrene Andersens nye dykkerfirma da de startet i 2014. Det gjorde yngstebror Ulf Stian bare enda mer oppsatt på å lykkes. Og derfor har han stort sett bare vært på jobb de tre siste årene.

– Noen sa til meg at «det får dere aaaaaldri til». Når noen sier noe sånt til meg, så gjør det meg forbannet og enda mer klar for å vise hva som går an. Og alt går går an når man bare har trua og viljen, fastslår 34-åringen.

Han har hele sitt voksne liv jobbet i maskinbransjen, mens broren Viktor (49) alltid har kjørt lastebil. At landkrabbene skulle hoppe i havet og lykkes der, var derfor ikke gitt.

– Alle kan ikke sitte i gravemaskin, og alle kan ikke starte med det. Jeg var fritidsdykker fra før av, og tenkte at det skulle jeg gjøre mer av, det skulle bli mitt nye yrke. Norway Royal Salmon har gitt meg og resten av firmaet tillit fra dag 1, og vi har bygd opp selskapet rundt det de har ønsket av tjenester. Det har gjort at vi har kunnet utvikle oss, sier yngstebror.

HER SKAL DE BYGGE OG BO: På fjelltomta i bakgrunnen, der Esso en gang hadde sitt tankanlegg, skal Ulf Stian og Viktor Andersen bygge hovedkvarter for Andersen Arbeidsdykking AS.Hoppet uti med rå innstillingUlf Stian Andersen har stilnet skeptikerne. Nå går han og broren Viktor med byggeplaner for dykkerfirmaet sitt. Foto: Vidar Kristensen

Dobler hvert år

Det er bare han som har hoppet i sjøen. Viktor sitter fortsatt trygt i lastebilen – og sørger for trygg forvaltning av inntektene, som daglig leder.

– Det er Ulf Stian som gjør jobben, det er han som står på. Jeg holder bare på med økonomi og anbud og sånt. Han styrer butikken, jeg styrer pengene. Det har gått over all forventning, og det er han som skal ha æren for det, sier Viktor og klapper yngstebroren på skuldra.

Det første året omsatte «Andersen arbeidsdykking AS» for to millioner, året etter fire og i fjor rundt ni millioner. Selskapet har fem fast ansatte, men enkelte dager har de hatt 15 dykkere i sving.

Tilgjengelig døgnet rundt

– Vi så at det var et hull å fylle, siden ingen i vestfylket driver med arbeidsdykking rettet mot oppdrett. Vi har mest med NRS å gjøre, men også Marine Harvest og Cermaq bruker oss. Det betyr at vi må være mobil og ute på sjøen i Nord-Troms og Vest-Finnmark, beskriver Viktor.

– Og det nytter ikke å gå hjem klokka fire. Vi har døgnvakt, og er klare til å rykke ut straks noen trenger bistand. Det er viktig hvis man vil bli brukt, men det er selvfølgelig også krevende med så få ansatte som vi er, sier Ulf Stian.

Han regner med at dykkeroppdrag for oppdrettsbransjen utgjør 80 prosent av oppdragsmengden. Resten er annen type arbeidsdykking, som eksempelvis inspeksjon og vedlikehold på Statkrafts damanlegg.

– Vi er ikke kresen på oppdrag, vi tar alt. Men det er klart at oppdrettsnæringen er pilaren. Jeg tror ikke folk er klar over hvor stor verdiskaping oppdrettsnæringen gir, sier Ulf Stian.

Planlegger nybygg

I takt med veksten har behovet for sjønær lagringsplass meldt seg stadig tydeligere. Nå har de fått opsjon på en næringstomt på to mål, innerst i Bukta, med kort vei til kai. Her planlegger de et næringsbygg for den voksende aktiviteten. For øyeblikket sylter de derfor penger, og investerer ikke mer enn de må. Å reise bygget vil fort koste 15 millioner. Når det er plass, kan det bli både tid og ressurser til å tenke større for firmaet.

– Vi ser at mange av de store dykkerfirmaene sørpå beveger seg inn i vårt område. Det er tøft å konkurrere med dem. Vi har topp kompetanse i firmaet, men mangler fortsatt litt på utstyrsiden. Det er også tøft prispress, så vi må jobbe knallhardt i årene framover for å befeste posisjonen vår og eventuelt vokse, fastslår Viktor.

  • Eierfordelingen i selskapet er Viktor Andersen 75%, Ulf Stian Andersen 20% og Ronald Pettersen 5%.

NRS er glad

Regiondirektør Per Magne Bølgen skryter av selskapet, som NRS knyttet til seg i 2014.

– Før de kom så var det et lite vakum i vårt område på arbeidsdykking. Det var ikke så mange dykkere i Alta som gjorde den jobben. Andersen tok den jobben da de kom inn og var tilgjengelig for oss 24/7, noe vi er veldig godt fornøyd med. Vi trenger beredskap, og det leverer Andersen. De har gjort en god jobb for oss i tre år nå, forteller Bølgen.

BRUKER LOKAL KOMPETANSE: Merdene i Store Kufjord, bak Per Magne Bølgen, inspiseres og vedlikeholdes av et dykkerfirma fra samme kommune. – Viktig for oss, sier regionsjefen i NRS. Foto: Arkiv

NRS, som er det raskest voksende oppdrettsselskapet i Norge, bruker kun Andersen Arbeidsdykking i sin viktigste region, som er Vest-Finnmark.

– Tilgjengelighet er viktig. Et sånt firma må være til stede lokalt og være kjapp å komme når vi trenger hjelp. Vi er veldig godt fornøyd med at det fins en slik bedrift i Alta som vi kan bruke og som leverer det vi trenger av tjenester ute på sjøen, sier Bølgen.