En mann i 20 årene fra Kautokeino er i Alta tingrett dømt til ett år ubetinget fengsel for brudd på narkotikalovgivningen. I tiltalen heter det at mannen ved to anledninger, i desember 2014 og i mars 2015, kjøpte til sammen cirka 100 gram amfetamin og 288 gram hasjisj fra en mann bosatt i Alta. Til sammen betalte han 55.000 kroner for narkotikaen.

Den Alta-bosatte mannen er identisk med mannen som i Nord-Troms tingrett ble dømt til syv års fengsel og inndragning av 1 million kroner, i forbindelse med det som skal være Finnmarks største narkosak.

Pågrepet i hjembygda

Den tiltalte Kautokeino-mannen møtte i retten og erkjente seg delvis skyldig, men nektet for det ene amfetaminkjøpet (50 gram).

Mannen ble pågrepet i Kautokeino i mars 2015. I bilen hans fant politiet 48 gram amfetamin og 288 gram hasj.

I politiavhør forklarte mannen at han også hadde kjøpt 50 gram amfetamin fra samme mann, i desember 2014. Overfor tingretten forklarte mannen videre at han utelukkende sa dette til politiet for å slippe ut av arresten. Videre påsto mannen at han ikke tidligere har hatt kontakt med den Alta-bosatte mannen, og dette var et engangstilfelle.

Det trodde ikke retten på.

– Bakgrunnen er blant annet en utstrakt kontakt mellom tiltalte og [mannen som er bosatt i Alta] i perioder i 2014 med tekst som, etter rettens oppfatning, tilsier narkotikahandel, heter det.

Retten mener derfor det er funnet det bevist utover rimelig og fornuftig tvil at tiltalte har forholdt seg som beskrevet, og at han har handlet forsettlig.

Lang liggetid

Påtalemyndigheten har foreslått at straffen settes til ubetinget fengsel i 1 år og 1 måned.

Retten på sin side viser til at tiltaltes tilståelse må tillegges en viss vekt.

– Det samme gjelder det at det har tatt nærmere 2 år fra forholdene ble oppdaget til pådømmelse fant sted, heter det.

Tiltalte dømmes for befatning med nærmere 100 gram amfetamin/metamfetamin, og cirka 288 gram hasjisj til ett år ubetinget fengsel. Mannen får fratrekk på fire dager for utholdt varetekt.