– Alle helseforetak har avtaler med kommunene om hvem som skal betale for pasientene som er på sykehus, forklarer Ivar Greiner, kommunikasjonssjef i Finnmarkssykehuset.

Dette er en avtale som kom i forbindelse med samhandlingsreformen mellom helseforetakene og kommunene. I 2017 må kommunene ut med 4622 kroner per døgn for hver pasient som er utskrivningsklar fra sykehus, men blir liggende i påvente av et tilbud i sin hjemkommune.

725 døgn

Alta kommune måtte i 2016 betale for 725 døgn, eller nesten 3,3 millioner kroner, for pasienter som var ferdigbehandlet på sykehus men som det ikke var klargjort plass til ved et av sykehjemmene i Alta.

– Kommunen budsjetterte med ca. 2,7 millioner til dette i fjor, så her ble det et merforbruk. Det handler om at vi ikke har plass til å ta i mot pasientene ved sykehjemmene i Alta, forklarer John Helland, kommunalleder i Alta kommune.

– Antall pasienter varierer gjennom året, alt fra 0 til 7-8 stykker. For den enkelte pasient er det snakk om maks inntil to uker liggetid, men i noen få tilfeller kan det også ta lengre tid, sier han.

Helland legger til at straks Alta kommune har gitt melding om at det er klart til å ta i mot pasienten, kan Finnmarkssykehuset ikke lengre fakturere for denne pasienten. Det er Finnmarkssykehusets ansvar å få pasienten transportert hjem.

I 2014 var tallet 633 døgn, mens det var 495 døgn i 2015.

– Vi har forsøkt å løse litt av disse utfordringene med å flytte pasienter internt og vi har også i perioder kjøpt kommunal sengeplass i Kvænangen kommune, samt benyttet oss av ekstra plasser på opptreningssenteret, forteller Helland

Han forteller videre at Alta kommune har satt av 2 millioner ekstra per år til å avhjelpe situasjonen fram til det nye omsorgssenteret er ferdig.

– Det kommer til å være kø og propper ulike plasser i systemet, helt fram til det nye omsorgssenteret er ferdig, innrømmer han.

Dette medfører også et ekstra trykk på hjemmetjenestene, og de ansatte rapporterer også her om flere og mer pleietrengende pasienter enn tidligere.

Dårlig vær

I skrivende stund ligger det 11 utskrivningsklare pasienter på sykehus. Dette er pasienter som blir liggende i påvente av et kommunalt tilbud.

– Finnmarkssykehuset fakturerer ikke kommunene i tilfeller der veien er stengt og det ikke er mulig å komme seg hjem. Det blir heller ikke fakturert om pasienten trenger spesialtransport, for eksempel med syketransportbil, om denne ikke er tilgjengelig ved ønsket tidspunkt og dette fører til ekstra liggedøgn, forklarer Leif Arne Asphaug-Hansen ved Finnmarkssykehuset.

Dermed er det sykehusene i Finnmark som tar den økonomiske støyten ved dårlig vær og stengte veier.

Menneskelige hensyn

Asphaug-Hansen mener de økonomiske kostnadene med ekstra liggedøgn bare er en side av saken.

– De menneskelige aspektene er kanskje enda viktigere å tenke på i forhold til dette, sier han.

– Det hadde vært langt bedre for pasientene å få tilbrakt tiden i sin hjemkommune. Det er blant annet lettere å få besøk av sine pårørende. Gamle og demente pasienter kan bli mer urolig ved å ligge på sykehus. Derfor vil det for pasienten være enormt viktig å komme hjem straks de er friske nok til å bli behandlet hjemme, forklarer Asphaug-Hansen.

– Sykehuset kan ikke ses på som den optimale arenaen, fastslår han.

Fulle sykehus

Asphaug-Hansen legger til at det har vært tilfeller hvor man har vært nær grensen for å måtte utsette planlagte innleggelser fordi kapasiteten har vært fylt opp av utskrivningsklare pasienter.

Unødige opphold i sykehus er heller ikke heldig med tanke på smitte og bakterier.

– Et annet aspekt er arbeidsmiljø og pasientsikkerhet. Overfylte sykehus kan medføre betydelig stress for de ansatte – noe som igjen kan gå ut over pasientsikkerheten. Utskrivningsklare pasienter bidrar ofte til overbelegg i våre sengeposter, noe som ikke er ønskelig, mener Asphaug-Hansen.

Asphaug-Hansen mener samhandlingsreformen har ført med seg mye bra og viser til elektronisk meldingsutveksling som har bedret dialogen mellom sykehus og kommunale tjenester betydelig.

NYTT OMSORGSSENTER: Helland viser hvor det nye omsorgssenteret bygges. Foto: Lill Vivian Hansen

Omsorgssenteret fylles fort

Det nye omsorgssenteret gir 30 nye sykehjemsplasser.

Omsorgssenteret, som etter planen skal stå ferdig i 2019/20, vil løse noen av utfordringene vi har med dårlig kapasitet ved sykehjemmene i Alta. Det vil ifølge kommunalleder John Helland likevel fylles opp ganske fort straks det er ferdigstilt. Allerede i dag ser man at korttidsplasser fylles opp av langtidspasienter.

– Vi vil få 30 nye sykehjemsplasser og 60 nye heldøgnsbemannede omsorgsboliger i første byggetrinn, forklarer han.

– Vil dette være nok til å møte eldrebølgen?

– Etter våre beregninger vil dette være tilstrekkelig frem til ca. 2025, men da begynner det å bli fullt igjen. Men vi må også gjøre enda mer for å få bedre resultater av forebygging og rehabilitering og bruk av ny teknologi, slik at vi på sikt trenger færre institusjonsplasser per innbygger enn vi har i dag, sier Helland.

I tillegg er det i stor grad et spørsmål om å få tak i nok fagfolk til å ivareta de som trenger hjelp.

– Å finne gode løsninger på sikt er altså store, kompliserte spørsmål som krever arbeid over tid, avslutter Helland.