Mandag bestemte fylkesutvalget seg for å gi fylkesrådmannen en oppstrammet arbeidsordre om å gå skole- og administrasjonsledelse i sømmene, i etterkant av Bruer-saken.

Ap hadde opprinnelig tenkt det holdt med en intern gjennomgang, fra en gruppe nedsatt av fylkesrådmannen. Men grunnet et brev fra Utdanningsforbundet, der de truet med å trekke seg fra dette arbeidet, gikk Ap inn for et tilleggsforslag fra Høyre om å også instruere om å bestille en forvaltningsrevisjon ved Alta vgs «som skal avdekke hvordan den ansattes sak har vært håndtert lokalt og sentralt».

Marginalt akseptabelt

Nestleder Bjørnar Mjøen i Utdanningsforbundet Finnmark forteller at forbundet etter fylkesutvalgets møte valgte å ikke trekke seg fra gruppa likevel:

– Vi var absolutt ikke fornøyd med saksfremlegget fra fylkesrådmannen, og synes det som ble resultatet i fylkesutvalgets møte var «helt marginalt akseptabelt», sier Mjøen til Altaposten.

– Vi var veldig i tvil, men falt til slutt ned på at vi fortsatt vil være med i arbeidet til fylkesrådmannens gruppe.

Det sterke signalet vitner om at de ansatte ikke har tillit til fylkeskommunen som en ansvarlig arbeidsgiver, ei heller etter vedtaket i fylkesutvalget. Det bekrefter Mjøen:

– Vedtaket i seg selv er absolutt ikke nok. Det må legges et materielt innhold i det, som fører til en konkret endring. Det må komme klare forbedringer.

– Har du noe konkret du ønsker å vise til?

– Ja, blant annet må hovedavtalen tas på alvor, og man må innføre medbestemmelse som fungerer på en fornuftig måte. Dette har vært neglisjert og gjort nærmest til en pliktøvelse, sier Mjøen.

Øyvind Rognli (t.v) og Bjørnar Mjøen i Utdanningsforbundet. Foto: Tom Skoglund

– Må gjøre grep

Også blant medlemmene i Bjørnar Bruers forbund, Fagforbundet, er det en klar forventning om endring, bekrefter fylkesleder Bjørg Tapio:

– Vi tenker derfor vårt om både sammensetningen og mandatet til fylkesrådmannens gruppe, som skal gå gjennom saken nå. Både den ene og den andre i gruppa kan virke inhabil, og det gjør at mange ikke har trua på at man vil prøve å få noe håndfast utav dette.

– Hva skal til for at de ansatte skal få gjenopprettet tilliten til fylkeskommunen som en ansvarlig arbeidsgiver, slik du ser det?

– Det er store forventninger til resultatet. Jeg tror mange mener at noen bør flytte på seg før man får gjenopprettet tilliten.

– Hva mener du med det?

– Jeg hører at man ønsker at folk som sitter i ledelsen i skolen i dag ikke skal ha de rollene de har i framtiden. Det må man ta på alvor, om man ønsker å få gjenopprettet tilliten.

– Støtter du dette?

– Jeg tror det må gjøres grep, og at de grepene må være slik at folk ikke kan fortsette som før. For som det har vært til nå, så har det ikke fungert. Og da tenker jeg at man bør se på endring av ansvarsfelt og oppgaver hos enkelte, sier Tapio, som ikke ønsker å konkretisere dette ytterligere.

Ikke godt nok

Aps fylkesutvalgsgruppe sa i møtet mandag at de håper man nå kan legge Bruer-saken bak seg. Det blir ikke helt enkelt, med mindre det kommer helt klare endringer i tiden framvoer, skal vi tro de to fagforeningsrepresentantene.

Trine Noodt (V) synes heller ikke det som ble resultatet av fylkesutvalgsmøtet i seg selv er godt nok:

– Nei, det synes jeg ikke, og det er grunnen til at Venstre sto på vårt forslag. Vi er redd for at man med å avgi et slikt vedtak ikke viser vilje til å ta tak i det som faktisk er problemet. Dommene i saken avdekket en rekke kritiske punkter på ledelsesnivå, skoleledelse og toppledelse i fylkeskommunen. Det må vi se grundig på, og ta konsekvensen av. Og en av konsekvensene kan være å flytte eller omplassere ledere.

– Det er ikke systemet, eller rutinene, som har sviktet i saken. Det er ledelsen ved Alta videregående skole som ikke har bygget beslutningene sine på fakta.

– Er eneste svar at noen må gå, før man kan få gjenopprettet tilliten ute hos de ansatte og hos folk flest?

– Noen må kanskje ha en annen jobb, omplasseres eller få andre oppgaver. Men det blir ikke min oppgave å svare på. Det skal fylkesrådmannen finne ut av. Så skal politikerne finne ut av om dette må få konsekvenser for fylkesrådmannen. Rettrundene har under alle omstendigheter vist at vi ikke har gode nok ledere, etter min mening, sier hun.

Må se framover

Gruppeleder og saksordfører for Ap, Remi Strand, sier til Altaposten at man nå håper å bilegge konflikten.

– Fylkeskommunen tapte saken i lagmannsretten, det tar vi innover oss og forholder oss til, men vi må gå videre. Ap valgte å stemme for å ta inn tre av fire punkter i Høyres forslag, og dermed fikk vi et vedtak som gikk vesentlig lengre enn hva vi opprinnelig hadde tenkt. Om dette er nok for organisasjonene, det vet jeg ikke. Men jeg håper inderlig det. For målet må være at vi skaper et godt arbedsmiljø nå, sier Strand.