13. plassen i japanske Sapporo fredag ble fulgt opp med en oppløftende femteplass og sesongbeste lørdag da Håvard Klemetsen hadde kniven på strupen i forhold til VM-uttaket.

Jan Schmid og Mikko Kokslien lå bedre an i forkant av det som var den siste verdenscuphelga før VM.  Schmid som var best av de norske i prøve-OL plasserte seg bak Klemetsen i Sapporo. Koksliens tredje- og fjerdeplass ble avgjørende for uttaket. Dermed blir Schmid og Klemetsen hjemme, mens Kokslien slår følge med Magnus Krog, Magnus Moan, Jørgen Graabak og Espen Andersen til Lahti.

– Det er harde svarte tall som gjelder og så langt i vinter har jeg ikke prestert godt nok.  Marginene i toppidretten er små og det er naturligvis tøft å ikke nå hovedmålet for sesongen, men uttaket er fair, jeg har ingenting i VM å gjøre på bakgrunn av de resultatene jeg har gjort, sier Klemetsen.

Usikker på neste år

Han har ett OL-gull, to VM-gull, to VM-sølv og tre VM-bronse i samlingen, men ingen av dem er tatt i individuelle konkurranser. Om han fortsetter satsingen fram til OL i PyeongChang neste år er ikke avklart.

– Den avgjørelsen blir tatt etter vårens evaluering. Det er selvfølgelig kult å avslutte med et OL eller VM, men jeg tror det er en klisje at man skal avslutte mens man er på topp. Jeg tror ikke det er mange opp gjennom historien som har gjort det. For min egen del er det mange ting som spiller inn på avgjørelsen.

– Betyr det at du har begynt å legge planer for hva som skal skje når du legger opp?

– Som sagt er det mange ting som spiller inn og det er ikke slik at jeg driver med dette for at jeg ikke tror jeg kan noe annet. Jeg har alltid vært opptatt av å gjøre ting rett og tar det med meg videre i livet. Jeg tror man har gode forutsetninger for å lykkes med andre ting med den innstillingen og bakgrunnen man har som toppidrettsutøver.

Tilbake etter VM

Han var nummer tre i bakken lørdag etter et hopp på 135,5 meter og startet ut på langrennsdelen 16 sekunder etter hoppvinner Hisaki Nagamine som landet på 138 meter.

– Jeg har hatt en gradvis forbedring de siste fire konkurransene og hoppet mitt lørdag var det første konkurransehoppet denne sesongen hvor jeg har følt at jeg var der jeg skal være, sier Klemetsen.

I mål var han nummer fem, 52 sekunder bak vinner og hjemmefavoritt Akito Watabe som startet ut ni sekunder etter Klemetsen. Kokslien var 3,5 sekunder foran Klemetsen i mål.

– Lørdagens resultat tar jeg med meg og fokuset nå blir å vise en bedre side av meg selv etter VM.

– Tror du toppformen er langt unna, og at du eventuelt kunne hevdet deg i VM?

– Jeg tror ting endrer seg raskt, men det er vanskelig å si om jeg er i form om to uker. Til et VM må man ta ut laget så tidlig at de uttatte får forberede seg skikkelig. Så om jeg finner formen de neste ukene så betyr det ingenting i forhold til VM. Det var fram til nå jeg måtte bevise for å være VM-aktuell og har hele tiden vært klar over det.

– Er det tatt ut reserve til VM?

– Nå er jeg nettopp kommet hjem etter en lang reise fra Sapporo og har ikke snakket med trenerne. De har sikkert en plan om en reserve, men jeg håper de som reiser til Lahti holder seg friske og kommer til å gjøre en god figur. Jeg unner dem det og fokuserer som sagt på det som skal skje etter VM.

Magnus Krog og Espen Andersen har fjerdeplasser fra verdenscupen denne sesongen, mens Magnus Moan, Mikko Kokslien og Jørgen Graabak alle har vært på pallen. Dermed er det de fem beste i enkeltrenn som representerer Norge i VM. Både Håvard Klemetsen og Jan Schmid har femteplass som beste resultat og Klemetsen ligger helt nede på 29. plass i verdenscupen.