Fra bakerste rad fulgte Bjørnar Bruer og kona Liss mandagens fylkesutvalgsmøte ved Scandic i Alta. I pausen før lunsj valgte Liss Bruer å kommentere saken overfor Altaposten.

Hun stiller seg meget kritisk til måten flere av politikerne ser ut til å ville la både skoleledelsen og den administrative toppledelsen i fylkeskommunen slippe billig unna:

– Min første tanke er at dette er en ny runde med ansvarsfraskrivelse. De sier de skal «rydde opp», at de skal «ansvarliggjøre», men dette er i realiteten ingenting. Nå får administrasjonen og politikerne gjøre det de har holdt på med lenge – de pulveriserer ansvaret. For det er helt klart noen som har ansvaret for at saken ble som den ble. Fylkesrådmann anmeldte Bjørnar hele fem ganger, og han innstilte på å anke saken. Rektor Inger Persen og administrasjons- og personalsjef Ann Kristin Strøm kjørte et rått løp mot han. Bjørnar ble anklaget på det groveste av sine ledere, og så ser vi nå at dette ikke får noen som helst konsekvenser for dem. Jeg har ikke ord, sier Liss Bruer.

Beskytter hverandre

Hun mener det i tillegg til en ukultur i ledelsen også ligger en sterk beskyttelsestrang i organisasjonen Finnmark fylkeskommune, der administrasjonens ledelse på forskjellige nivå forsøker å skjerme hverandre.

– Sentralt i Finnmark fylkeskommune ligger det en sterk trang til å gi hverandre ryggdekning. Jeg skjønner ikke hvorfor man er så opptatt av det, hvorfor det er så viktig å dekke over det som Inger Persen og Ann Kristin Strøm, og fylkesrådmann Øystein Ruud har gjort mot Bjørnar. Vi ser at det de har gjort ikke får reelle konsekvenser, men det tror jeg både de ansatte i fylkeskommunen og folk for øvrig merker seg. Skal vi få trua tilbake på fylkeskommunen som arbeidsgiver, så må dem vise handlekraft nå, sier Bruer.

– Hva ville vært en riktig konsekvens?

– De, skoleledelsen og fylkesrådmannen, burde vært stilt til ansvar. Hvorfor skal de få beholde sine stillinger, når de samme personene var så ivrige etter å få fjernet Bjørnar, en mann som har gjort jobben sin samvittighetsfullt i 30 år? Det er skremmende, det de har gjort mot han. Vi føler oss maktesløse, når det sitter folk helt på topp i en organisasjon, som kan skalte og valte med folk uten at de stilles til ansvar i etterkant.

– Du og Bjørnar har fulgt fylkesutvalgets møte i dag. Hvordan føltes det å se de som du mener er ansvarlige for saken?

– Jeg ble sint. Skikkelig sint av å se dem her nå. Bjørnar måtte jeg bare få ut nå i pausen, det ble rett og slett for mye for han. Han har ikke hatt det lett de siste årene, sier Liss Bruer.

Fylkesordfører Runar Sjåstad (t.v), fylkesrådmann Øystein Ruud og advokat Ada Kjøllesdal. Foto: Tom Skoglund