Alta-politikeren fra partiet Rødt, Synnøve Thomassen, er skremt over det hun mener er likegyldighet for høyreekstreme krefter.

– Mitt håp er at folk nå våkner opp og begynner å innse hva som faktisk er i ferd med å skje rundt oss. Og engasjerer seg. At enkelte likevel stiller seg likegyldige til det som skjer, og ikke ser ut til å bry seg om hvem som fortjener vår solidaritet, er ikke bare uforståelig og trist. Det er nærmest utilgivelig, sier hun.

Lokal markering

For å vekke engasjement hos folk går hun med planer om en lokal markering i anledning Verdensdagen mot rasisme, som er 21. mars, men som i mange land, Norge inkludert markeres lørdag 18.mars.

–  I kjølvannet av nynazistenes løpeseddelstunt i Alta i forbindelse med Holocaustdagen 27. februar, har jeg begynt å sende ut prøveballonger i håp om å få til en skikkelig markering også her i Alta samme dag. I løpet av neste uke vil det gå ut en invitasjon til politiske partier, ungdomspartier, organisasjoner, fagbevegelsen og andre mulige aktører om å gå sammen om dette, sier Rødt-politikeren.

Hun forteller at hovedparolen for markeringa i Oslo vil være «Stopp rasisme, islamofobi og antisemittisme».

– En bra parole som vil kunne samle folk fra mange ulike miljøer til noe stort også lokalt, mener Synnøve og legger til:

– Det finnes utallige måter å engasjere seg på. Alt er bedre enn ingenting. I en tid hvor rasister igjen marsjerer i våre gater, hvor fienden igjen er «De Andre», burde historien gjøre det lett for oss å velge side.